Devlet, tasarruf için 15 yıllık araçları trafikten çekecek

Enerji Bakanlığı, enerjide arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve çevrenin korunması hedefleri çerçevesinde, enerji üretiminden kullanımına kadar olan süreçte verimliliğin artırılması, israfın önlenmesi ve enerji yoğunluğunun azaltılması amacıyla bir dizi adım atmaya hazırlanıyor.

Devlet, tasarruf için 15 yıllık araçları trafikten çekecek
Bakanlığa bağlı Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından hazırlanan 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı' görüşleri alınmak üzere kurum ve kuruluşların görüşüne açıldı. Taslağa göre, enerjide verimlilik artırıcı projeler desteklenirken, Toplu Konut İdaresi'nin projelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılması öngörülüyor. Ayrıca 15 yılını doldurmuş araçların trafikten kaldırılması planlanıyor.

Taslakta, kişi başına enerji kullanımı yüksek, aynı zamanda da birim yurtiçi hasıla başına az enerji kullanan ülkeler arasında yer almanın temel amaç olduğu vurgulandı. Bu amaç doğrultusunda; 2023'te 2000 yılı dolar değeriyle ve 1998 GSYH serisiyle bin dolarlık GSYH için yaklaşık 282 litre petrol eşdeğeri birincil enerji kullanımının 225 litreye, 1 dolarlık GSYH için, 0,53 kilovatsaat (kWh) civarında olan elektrik kullanımının ise 0,45 kWh'e indirilmesinin temel hedef olarak kabul edildiği belirtildi. Bu hedeflere ulaşmak için sanayi, hizmetler ve konut sektörlerinde standardına uygun enerji yönetimi uygulanacak, sertifikalı enerji yönetici sayısı 2012 sonuna kadar 5 bin kişiye çıkarılacak ve faaliyetteki organize sanayi bölgelerinde enerji yönetim birimleri kurulacak. Elektrik üretim tesislerinde verim gözetilecek, atık enerjiden faydalanılacak, iletim kayıpları azaltılacak. Mimari, ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma sistemi ve elektrifikasyon konularındaki standartları, asgari performans kriterlerini ve asgari uygulamaları sağlamayan yeni yapılara ruhsat verilmeyecek. Binalarda 'Enerji Kimlik Belgesi' uygulanacak, mevcut konularda ısı yalıtımı ve diğer verimlilik artırıcı uygulamalar ile birlikte sürdürülebilir ekolojik yapılar özendirilecek.

Toplu taşımacılık yaygınlaştırılacak. Ayrıca yüksek motor hacimli araçların vergisinin yükseltilmesi gündemde. Demiryolu ve deniz taşımacılığının özendirilmesi ve coğrafyası uygun bölgelerde bisiklet güzergâhlarının düzenlenmesi planlanırken, kamu kuruluşlarındaki 15 yılını doldurmuş araçların trafikten kaldırılması bir diğer tedbir. Kamu tesislerinde enerji tüketimi, faaliyetleri olumsuz etkilemeksizin azaltılacak ve 2015 sonuna kadar kamu sektöründe en az yüzde 15 tasarruf sağlanacak.

Kaynak: AA