Bakan Davutoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı Romulo ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ortak bir aklın oluşmasına önem verdiklerini belirterek, "Türkiye hiçbir konuda teslimiyetçi politika izlememiştir.

Bakan Davutoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı Romulo ile görüştü
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ortak bir aklın oluşmasına önem verdiklerini belirterek, "Türkiye hiçbir konuda teslimiyetçi politika izlememiştir. Onurlu bir dış politika yürütüyoruz. Türkiye'nin çıkarları koruma dışında, Türk insanının, milletinin onurlu davranışını uluslararası arenaya taşıyoruz" dedi.
Bakan Davutoğlu, Filipinler Dışişleri Bakanı Alberto Romulo ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Bakan Davutoğlu, Filipinler-Türkiye ilişkilerinin dostane şekilde geliştiğini ifade ederek, "Dışişleri Bakanı'nın Mart 2009'da, Devlet Başkanı'nın Eylül ayında yaptığı ziyaret Filipinlerden Türkiye'ye dönük üst düzey ziyaretler olarak, siyasi ilişkilerimizin pekişmesine vesile oldu. İkili anlaşmalar yapmıştık. Bugün bu ikili anlaşmaları gözden geçirdik. Bu
anlaşmaların süratle devreye sokulması için elimizden geleni yapma kararı aldık. Ekonomik gelişmelerimizde önemli gelişme var. 2000'lerin başında 60 milyon dolar olan ticaret hacmimizi 250 milyon dolarlara çıkardık. Daha da çıkarmak için çalışacağız" şeklinde konuştu.
Davutoğlu, Karma Ekonomik Komisyonu'nun daha düzenli toplanması, önümüzdeki ay toplantının Manila'da gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, "İkili ilişkilerimizin gelişmesi için hava ulaşımı çok önemli. Bugün burada İstanbul-Manila arasında doğrudan uçuşların gerçekleştirilmesi için prensip kararına vardık. Bu bizim, Doğu Asya politikamızın Filipinlerle yapacağımız işbirliğine daha büyük bir imkan tanıyacaktır. Uluslararası alanda adaylıklarımızın desteklenmesi başta olmak üzere,
çok ciddi anlamda işbirliği söz konusu. Kültürel anlaşmalar var. Bunları önümüzdeki dönemde daha da geliştireceğiz. Filipinler hem kardeş ve dost ülke hem de ortak olarak görüyoruz" dedi.
Konuk Dışişleri Bakanı Romulo ise, havayolu anlaşmasının ilk adımını attıklarını belirterek, "Havayolu ilk anlaşması için karara vardık. Uçak seferlerinin başlamasıyla iki ülke arasındaki uzaklık daha da azalacaktır. Birçok Filipin vatandaşı Türkiye'deki tarihi eserleri görmek istiyor. İstanbul 2010 yılında Avrupa kültür başkenti, Manila ise Asya'nın başkenti oldu. Bu ilişkilerde bir başlangıç noktası olabilir. 'Ekonomik ilişkilerimizin iyi fakat geliştirilmesi gerektiğini' Sayın Bakan'a söyledim"
ifadelerini kullandı.
Basın mensubunun Malta bandıralı Türk gemisinin kaçırılmasıyla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, geminin Hindistan'ın 500 mil açıklarında kaçırıldığını, konuyu takip ettiklerini belirtti.
Sarkisyan'ın Suriye gazetesine yaptığı 'Ermenistan işgali altındaki Yukarı Karabağ'a kendi kaderini tayin hakkı verilmesi ve bir güvenlik mekanizmasının kurulması karşılığında bazı Azeri topraklarını iade edebileceklerini' açıklamasının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Karabağ konusunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında MES grubu üzerinden görüşmeler var. Üzerinde mutabık oldukları Madrid belgesi var. Bunun revize edilmiş hali var. Bizim için önemli olan, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının,
işgalin sona ermesine dayalı iki taraf arasında kalıcı barışın sağlanmasıdır" dedi.
İsveç Büyükelçisinin gidiş tarihiyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, "İsveç, muhteva olarak mesnetsiz, çok konunun içine geçtiği, çok yanlış bir karar alındı. Ancak, İsveç hükümeti bu karara karşı tavrını net olarak belirtti. Büyükelçimiz, yarın Kula'ya geçerek, temaslarda bulunacak. Akrabaları ile büyükelçi görüşecek" diye konuştu.
Davutoğlu, sözde Ermeni soykırımı konusunda muhalefettin teslimiyetçi politika eleştirisiyle ilgili olarak da, dış politika konusunda hem Genel Kurul'la hem de Meclis komisyonuyla yakın istişarelerde bulunduklarını belirterek, "6 ayı geçmemek üzere, meclis komisyonuna bilgi veriyorum. Ortak bir aklın oluşmasına önem veriyoruz. Son 9 ayda 3 kez Dışişleri Komisyonu ile görüştüm. Birçok konuyu paylaştım. Bu tutumumuz devam edecektir. Türkiye hiçbir konuda teslimiyetçi politika izlememiştir. Onurlu bir dış
politika yürütüyoruz. Türkiye'nin çıkarları koruma dışında, Türk insanının, milletinin onurlu davranışını uluslararası arenaya taşıyoruz" dedi.