Sınırsız Mavi Projesi'nin Karadeniz Ayağı Trabzon'da Başladı

Yapı Kredi ve Deniz Temiz Derneği/TURMEPA'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteğiyle 2006 yılından bu yana yürüttükleri 'Sınırsız Mavi' projesinin Trabzon ayağı başladı.

Sınırsız Mavi Projesi'nin Karadeniz Ayağı Trabzon'da Başladı
  Trabzon Halk Eğitim Merkezi ' nde yapılan açılışa Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı , Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Kasım Çomarlı , Deniz Temiz Derneği / TURMEPA Genel Müdür Yrd . Dr . Jülide Ergin ve Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Nurcan Erhan katıldı .
Açılışta konuşan Yapı Kredi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Yöneticisi Nurcan Erhan , bugün 17 Avrupa ülkesinin büyük bölümünün ve başkentlerinin dahil , toplam 160 milyon insanın ürettiği atıkların Karadeniz ' e döküldüğünü hatırlattı . Sanayi atıkları , kanalizasyon , türevleri ile birlikte petrol ve diğer kimyasal maddelerin nehirler aracılığıyla Karadeniz ' e ulaştığına dikkat çeken Erhan " Araştırmalara göre Karadeniz ' e her yıl 110 bin tondan fazla petrol karışıyor . Tabii ki denizlerimizin kirlenmesi sadece Karadeniz için geçerli bir durum değil ancak Karadeniz ' deki kirlenmeler son derece önemli boyutta " dedi .
Türkiye ' nin doğal kaynaklarına sahip çıkmayı vazgeçilmez misyonlarından biri olarak gördüklerini belirten Erhan , " Sınırsız Mavi Projesi kapsamında 4 milyon 200 bin öğrencimizi çevre elçisi oldular . Hedefimiz 6 milyon 600 bin öğrenciye ulaşmak . . . Kat ettiğimiz bu mesafe bizi hem umutlandırıyor hem de gururlandırıyor . İnanıyoruz ki yetiştirdiğimiz çevre elçileri , çevre kirliliği konusunda çok daha bilinçli olacaklar . Dünyayı tehdit eden çevre kirliliği konusunda , geleceğimizin mirasçısı çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçlendiren Sınırsız Mavi Projesi ' ni hayata geçirmekten son derece mutluyuz " diye konuştu .
İnsan yaşamı açısından temel kaynaklardan biri olan denizin , ekolojik öneminin yanı sıra ekonomik boyutuna da dikkat çeken Deniz Temiz Derneği / TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Dr . Jülide Ergin , " Deniz kirliliği yalnızca sağlığı tehdit etmiyor aynı zamanda ulusal ve uluslararası ekonomiye de zarar veriyor . Hem turizm hem de balıkçılık büyük tehlike altında " şeklinde konuştu .
Ekolojik açıdan bakıldığında oksijen ve su gibi iki yaşam kaynağı için , denizlerin hayati önem taşıdığını vurgulayan Dr . Ergin , gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın öneminin altını çizdi . Dr . Ergin şöyle devam etti :
" Denizleri korumak adına ilk hedefimiz çocuklar ve gençlere yönelik eğitimleri artırmak . Gelecek nesillerin temiz denizlere sahip olması , deniz canlılarının korunabilmesi daha da önemlisi yaşamlarını sürdürebilmeleri için çaba harcanmasına gayret gösteriyoruz . Bu nedenle Deniz Temiz Derneği olarak bizim için son derece önemli olan çocuklar ve gençler . eğitim misyonlarımız arasında ilk sırada yer alıyor . Bu kapsamda Yapı Kredi desteği ile sürdürdüğümüz ve Türkiye ' nin eğitime yönelik en geniş kapsamlı sosyal sorumluluk projesi olan Sınırsız Mavi derneğimiz için en önemli proje . "
Milli Eğitim Bakanlığı ' nın desteğiyle ilköğretim ve lise çağındaki öğrencileri doğal varlıkları korumak konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan " Sınırsız Mavi " projesi öğretmen ve öğrencileri kapsayan iki aşamalı bir eğitim programından oluşuyor . TURMEPA gönüllüleri tarafından Milli Eğitim Bakanlığı ' na bağlı okulların öğretmenlerine verilen eğitimler neticesinde öğrencilerin de denizlerin korunması konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor . Bugüne kadar 8 bin 565 okulda , 14 bin 943 öğretmene ve 4 milyon 200 bin öğrenciye ulaşan " Sınırsız Mavi " eğitimlerinde denizlerin özellikleri , denizde yaşayan canlılar , karalar ve denizler arasında etkileşim , deniz kirliliğine karşı alınacak önlemler ve bu konuda bireylerin üzerine düşen görevler anlatılıyor . Projenin hedefi 28 kıyı ili ve Van ' da , 17 bin okulda 300 bin öğretmen ile 6 milyon 600 bin ilk ve ortaöğretim öğrencisine ulaşmak .