Doç. Dr. Abdullah Şengül:

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Türk Kültür Topluluğu tarafından DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda 'Edebiyatımızda Çanakkale' konulu bir etkinlik düzenledi

Doç. Dr. Abdullah Şengül:
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Türk Kültür Topluluğu tarafından DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda "Edebiyatımızda Çanakkale" konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Şengül de, "Edebiyatımızda Çanakkale" konulu bir konferans verdi. Şengül konferansta, Türkiye'de zaferlerin anlatıldığı ve gelecek nesillere aktarıldığı harp edebiyatının gelişmediğini söyledi.
Etkinlikte, Türk Kültür Topluluğu öğrencileri okudukları Çanakkale şiirleriyle dinleyenlere duygu dolu anlar yaşattılar.
Şengül, çoğu kişinin Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı eserleri okumadığını belirterek, "Bundan kim suçlu, biz mi tarihimize ilgi duymuyoruz, yoksa tarihimizi bize ilgi duyacak şekilde yansıtmıyorlar mı?" diye sorarak, tarihimizin gelecek nesillere ilgi duyacak şekilde aktarılmasının önemini vurguladı.
Şengül, Çanakkale savaşlarının dünyada ilk kez insanlık suçu olan orantısız gücün kullanıldığı savaşlar olduğunu kaydederek, bu insanlık suçunu tanımlayanlar, bu insanlık suçunu ilk defa dünya bize karşı işlemiştir şeklinde konuştu.
Şengül, Çanakkale Savaşında 256 bin şehit verildiğini, çok büyük bedellerin ödendiği, bu kadar büyük bedel ödenen bir şeyin mutlaka karşılık bulması gereğini ifade ederek, bunun bir şekilde gelecek nesillere aktarılması gerektiğini, edebiyatın görevinin bu noktada başladığını söyledi.
1918'de 92 yıl önce Tanin gazetesinde yayınlanan bir makalede bizde böyle bir edebiyat neden yok sorusunun sorulduğunu kaydeden Şengül, bugün bir harp edebiyatımız var mı sorusuna yoktur cevabı verebiliriz şeklinde konuştu.
Şengül, 1916'da Enver Paşa tarafından yayınlanan bir beyanname ile 1916'dan sonra Türk Ordusu'nun bozulan maneviyatını düzeltmek, moral ve motivasyon açısından orduyu güçlendirmek için özellikle Türk tarihinin önemli zaferlerini ve önemli kahramanlarını anlatan edebi eserler yazılmasını, mümkünse bunların tiyatro şeklinde yazılmasını, asker önünde temsil edilmesini istediğini ve bu eserleri yazanların ödüllendirileceğini söylediğini ifade ederek, o dönemde bu çağrıya kulak vererek yazılan eserlerin kendi kalemimizden, kendi dilimizden okuyabildiğimiz Çanakkale'ye ait eserler olduğunu söyledi.
Konferansta Çanakkale Savaşlarının edebi eserlere nasıl yansıdığını anlatan Şengül, Çanakkale'yi gerçek anlamıyla anlatacak, gelecek nesillere taşıyacak eserleri edebiyatın hala beklemeye devam ettiğini söyledi.
Harp edebiyatının önemine dikkat çeken Şengül, Türk edebiyatında harp edebiyatının bulunmadığına belirterek, harp edebiyatı olsaydı, savaşlarla kazanılan tecrübeleri gelecek nesillere aktarılır, böylece ödenen büyük bedellerin bir nebzede olsa karşılığı alınmış olurdu şeklinde konuşarak, harp edebiyatının faydalarını anlattı.
Çanakkale Savaşlarını Türk'ün cesaret ve kahramanlığının, fedakârlığının görülebileceği ana fotoğrafa benzeten Doç. Dr. Şengül, harp edebiyatı içerisinde yer alabilecek konulara da değişik örnekler verdi.
Doç.Dr. Abdullah Şengül'ün konferansının ardından Türk Kültür Topluluğu öğrencileri tarafından Çanakkale Zaferi ile ilgili çeşitli şiirler okundu.
Etkinliğin ardından Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Torun tarafından Doç. Dr. Abdullah Şengül'e bir çini tabak takdim edildi.