Çetkoder'den 'Tüketiciler Gününde' İlginç Açıklama

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Merkezi 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle ilginç bir açıklama yaptı.

Çetkoder'den 'Tüketiciler Gününde' İlginç Açıklama
"Üretimde ve verimlilikte baş döndürücü gelişmeleri hep birlikte yaşamaktayız. Teknoloji yoğunluklu yeni üretim anlayışında emeğin ve hatta sermayenin payı giderek azalmaktadır. Bunların yeri, bilgi ve teknolojiler ile doldurulmaktadır" diyen ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Dünyadaki yenilikleri izleyen ve modern çağın gereklerine uygun yaşam kalitesini yakalamak için bilinçli Tüketici sayısının artması gerekiyor" dedi.
ÜRETİM VE TÜKETİM TEKNİKLERİ DEĞİŞİM GÖSTERDİ
Göktaş, "Üretim alanındaki teknolojik yenilikler ve yaşanan bir gelişmelere paralel olarak tüketim teknikleri ve alışkanlıkları da hızla değişti. Gerçek ihtiyaçların karşılanması yerini tüketme ihtiyacı aldı. Bu yüzden üreten değil sürekli tüketen bir toplum haline geldik. Dev market ve hipermarketler alış veriş merkezleri olmaktan çıkmış, sundukları restoran, kafe, çocuk parkı, eğlence merkezleriyle ailece gidilen bir gezme yeri ve çekim merkezi haline gelmiştir. Özellikle çalışan kesim hafta sonu stresini atmak için çarşı Pazar gezmek yerine bu alış veriş merkezlerinde gezinmekte ve iğneden ipliğe her bir şeyi de orada bulabilmekte. Reklam ve pazarlamak teknikleri de değişti. Gelişti. Farklı bir hal aldı. İnanın Tüketicinin korunması gerçeği daha bariz bir şekilde ortaya çıktı. Cazip şartlarda ortaya konulan tüketici kredisinden tutunda, taksitli satış kampanyaları, kapıdan satışlar, insanımızdaki tüketme güdüsünü kamçılamakta ve ayağını yorganına göre uzatma geleneğini yıkmakta, tüketicilerin geleceğini yok etmektedir" diye konuştu.
15 Mart Dünya Tüketiciler gününü önemi ne de işaret eden Göktaş, şunları söyledi: " 1960 yılında kurulan Uluslar arası Tüketici Birlikleri örgütü, 1983 yılında yaptığı kongrede ABD başkanı John F.Kennedy'nin 1962 yılında orada yaptığı konuşma ile tüketici haklarını resmen dile getirmesi ve kabul etmesi tarihi olan 15 Mart Dünya Tüketiciler günü olarak kabul edilmiştir. Birleşmiş milletler ise bu öneriyi 1985 te kabul edip karara bağlamıştır. O tarihte Tüketici hakları; 'Tüketicinin güvenliği ve sağlığının korunması hakkı, temsil edilme hakkı, bilgilendirilmesi hakkı ve seçme hakkı olarak dört grupta toplanmıştır. Ancak o günden buyana dünyadaki gelişmeler yeni yasal düzenlemeler gereksinimini ortaya çıkarmıştır. Hızla yasaları günün koşullarına uyar hale getirmeli, yenilemeliyiz"