Malatya Sağlık İl Müdürü Bayram Zengin'in Tıp Bayramı Açıklaması

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, 'Sağlık sisteminde yılların ihmali sonucunda biriken sorunlar tabi ki yok değil ancak, bu sorunlar hızla çözülmekte ve iyiye, doğruya, güzel günlere hızla gidilmektedir

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "Sağlık sisteminde yılların ihmali sonucunda biriken sorunlar tabi ki yok değil ancak, bu sorunlar hızla çözülmekte ve iyiye, doğruya, güzel günlere hızla gidilmektedir. Sağlık alanında bir çok mesafe kat edildi" dedi.
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin sağlık alanında kat ettiği merhaleleri dile getiren Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, "2003 yılında başlatılan 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ciddiyet, kararlılık ve titizlilikle uygulanarak devam etmektedir. Bu çerçevede tüm vatandaşlarımız diledikleri sağlık kurumundan hizmet alabilmekte, diledikleri eczaneden özellikle yeşil kartlılar ilaçlarını alabilmektedirler. SSK ve diğer kamu Hastanelerimiz tek çatı altına alınıp alt yapıları güçlendirilmiş ve hizmet kaliteleri arttırılmıştır. Hekim seçme hakkı hastanelerimizde ve sağlık ocaklarımızda uygulanmaktadır. Hastaların istediği hekimi seçmesi hastalarımızı mutlu ettiği gibi bu uygulama hekimler arasında hizmet kalitesini de arttırmaktadır" ifadelerini kullandı.
Sağlıkta dönüşüm sürecinde Malatya'nın Aile Hekimliği sistemine geçmesi için sağlık müdürlüğü olarak tüm hazırlıkları bitirdiklerini ve 12 Temmuz 2010 tarihinde aile hekimliği uygulamasına geçeceklerini bildiren Zengin, açıklamasını özetle şöyle sürdürdü:
"İlimizde toplamda 208 aile hekimliği planlanmış olup, her bir aile hekimine ortalama 3 bin - 3 bin 300 nüfus düşmektedir.Tam gün yasasının uygulamaya konulmasıyla hekimlerimiz hastane ve özel iş yerleri arasında kalmayıp daha rahat ve hekimlik onuruna yaraşır, özlük haklarının daha iyi olduğu çalışma şartlarına kavuşacaklardır. Yine sağlık sisteminde yapılan reformlar sonucunda birinci basamak sağlık koruyucu hizmetlerine önem verilmiş ve aşılama oranları yüzde 98'lere çıkartılmıştır. Önlenebilir bir sebepten dolayı oluşan anne ölümleri ülkemizde son yıllarda ciddi bir şekilde azalmıştır, anne ölüm hızında dünya ortalaması yüz binde 400 , Afrika kıtasında yüz binde 870, 1997-1998 yıllarında ülkemizde anne ölüm hızı yüz binde 70 iken 2005-2006 yıllarında yüz binde 28,5, 2008 yılı sonu itibariyle yüz binde 18, 2010 yılında yüz binde 15'in altına inmesi hedeflenmektedir. Yenidoğan ve bebek ölümleri azaltılarak, 2002 yılında bebek ölüm hızı binde 16 iken, 2008 yılı sonu itibariyle binde 10'a düşmüştür. 2010 yılı itibariyle binde 10'ların altına çekilmiş olacaktır."
112 Acil Sağlık hizmetlerinde bir sıçrama yaşandığını, acil vakaların yüzde 90'nına 10 dakikada ulaşılabilir hale gelindiğine dikkat çeken Zengin, "Hava Ambulans sistemi ülkemizde uygulanmaya başlanmış olup, ilimizde de hizmetlerine devam etmektedir. Ayrıca Türkiye olarak Avrupa'nın en büyük Medikal Kurtarma ekibine sahip olmanın haklı gururunu da yaşıyoruz. Tüm bu anlatılanların yanında sağlık sisteminde yılların ihmali sonucunda biriken sorunlar da tabi ki yok değil ancak, bu sorunlar hızla çözülmekte ve iyiye, doğruya, güzel günlere hızla gidilmektedir" şeklinde belirtti.