Defne Yaprağı Üretiminin Yüzde 25'ini Bursa Bölgesi Karşılıyor

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucu bölgedeki defne ormanları bahçeye dönüştü.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından defne ormanlarında yapılan rehabilitasyon sonucu 2009 yılında defne yaprağı üretimi 2 tona ulaşırken, bölgede yaşayan köylüler 400 bin TL gelir elde etti.
Geçmişte bozuk orman olan 510 hektarlık alanda yapılan sürgün kontrolü ve canlandırma kesimleri sonucunda bu alanlar verimli hale getirildi.
Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, defnenin her demin yeşil yapraklı bir bitki olduğunu, defne yaprağının başta ilaç ve kozmetik sanayiinde, yağ ve sabun üretiminde ve gıda sektöründe aromatik bitki olarak kullanıldığını ifade etti. Kendi bölgelerindeki ormanlarda defnenin yöresel olarak bulunduğunu belirten Girgin, özellikle Mustafakemalpaşa, Yalova ve Bursa işletmelerinin ormanlarında ve bozuk karışık yapraklı ormanlarda bulunduğunu söyledi.
Geçmişten günümüze kadar düzensiz yararlanmalar sebebiyle defnelerin dejenere olduğunu anlatan Girgin, şöyle konuştu: "2005 yılından bu yana yapılan rehabilitasyon çalışmaları sonucu Yalova ve Karacabey'de bulunan 510 hektar bozuk ormanlık alanda çalı ve diken türü materyaller uzaklaştırıldı. Dejenere olmuş defne ocaklarında canlandırma kesimleri ve sürgün kontrolleri yapıldı. Ayrıca, bu alanlardaki yaşlı, hastalıklı, çürük, kovuk kestane ve ıhlamurlar da ayıklandı. Kesilen kestane ağaçlarından sağlıklı
sürgün elde edilerek aşılama yapıldı. Defne ormanlarında yapılan rehabilitasyon çalışmaları sonucu bölgemizde defne yaprağı üretimi arttı. 2009 yılında bölgemizde üretilen defne yaprağı miktarı 2 bin tondur. Defne yaprağı sayesinde köylümüz 400 bin TL kazandı."
Dünya defne yaprağı üretiminin 8 bin ton olduğu düşünüldüğünde Bursa bölgesinin 2 bin tonluk üretimle dünya üretiminin yüzde 25'ini karşıladığını belirten Girgin, rehabilitasyon çalışmaları sonucu bozuk orman alanlarından yeni defne alanları kazandırılacağını sözlerine ekledi.
(OMR-HO-Y)