6 milyon Türk bankaya uğramıyor

Türkiye'de 6 milyon vatandaş bankacılık hizmetinden yararlanmıyor.

6 milyon Türk bankaya uğramıyor
YÖNETİM danışmanlık şirketi The Boston Consulting Group’un (BCG) yaptığı bankacılık araştırmasına göre, Türkiye’de bankacılık hizmetlerinden faydalanmayan 6 milyon kişi bulunmakta. BCG İstanbul Ofisi Yönetici Ortağı Burak Tansan, şubeleşmenin önemine vugru yaparak araştırmaların Türkiye’ye verdiği mesajları şöyle anlattı:
Türkiye’deki mevduat ve kredi toplamı GSMH’nin yüzde 72’sine denk gelirken Avrupa’da bu oran yüzde 227.
Türk halkı halen şubelerde bankacılık yapmayı tercih ediyor. Alternatif kanallar gelişse de Türk bankacılık müşterileri şubeyi işlem yapmayı seviyor.
Buna karşılık Türkiye’de şube içlerine girip işlem yapmak hala çok düşük seviyede. Bu nedenle şube ağlarının hızlı bir şekilde genişlemesi sürpriz olmamakta.
Avrupa Birliği ortalamasında 1 milyon nüfusa 571 şube düşerken, Türkiye’de aynı nüfusa sadece 108 şube düşüyor.
Türkiye’de sektördeki toplam şube sayısının nüfusa oranı Avrupa ortalamasının yaklaşık 5’te biri seviyesinde.
Türkiye’de 6 milyon hane halkı halen herhangi bir bankacılık hizmeti almıyor.

Şubelerin önemi artacak


BCG araştırmasının, ortaya koyduğu en önemli sonuç, “Küresel çapta krizde izlenen tavrın aksine, bankacılığın ‘yeni normal’inde şubelerin önemi azalmayacak. Aksine kriz müşterinin venilirlik, kalıcılık ve birebir iletişim ihtiyaçlarını perçinlediği için önemi artacak” yönünde. O nedenle bankalar açısından şu 6 temel prensip çok önemli: “Şubenin rolünün önemsenmesi. Şube ağının ve yapılanmasının gözden geçirilmesi. Şube maliyet yapısının ele alınması. Müşterinin şubeden memnuniyetinin sağlanması. Satış verimliliğinin yeniden canlandırılması.