Irak'ta koalisyon hükümeti görünüyor

Irak parlamento seçimlerinin ilk sonuçları belli olmaya başladı. Başbakan El Maliki'nin oyların çoğunluğunu almasına rağmen tek başına hükümet kuramadığı belirtiliyor.

Irak'ta koalisyon hükümeti görünüyor
Irak'ta Pazar günü yapılan seçimlerden gelen ilk sonuçlar, Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki koalisyonun güneydeki iki eyalette önde gittiğini gösteriyor. Irak Yüksek Seçim Komisyonu’na göre iki eyalette oyların en az yüzde 30'u sayılmışken, Şii ittifak Hukuk Devleti 124.734 oy aldı. Irak İslami Yüksek Konseyi ile Sadr yanlısı hareket ise Maliki’nin ardından oyları en çok toplayan liste oldu. Şii bölgelerinde üçüncü olan İyad Allawi’nin laik ve inançlar arası ittifakı Sünnilerin yoğunlukta olduğu Selahaddin eyaleti ile karma bir nüfusa sahip olan Diyala eyaletinde önce gidiyor. Ancak bu sonuç oyların yüzde 17’sinden çıkan sonucu ifade ediyor.

ALLAWİ: YOĞUN HİLE YAPILDI

Resmi olmayan sonuçlara göre Nuri El Maliki’nin listesi önde gitse de tek başına hükümet olması imkansız görünüyor. Bunun için Maliki’nin önünde çok partili koalisyon seçeneği duruyor. Bu arada İyad Allawi, Perşembe günü yaptığı açıklamada seçimlerde yoğun hile yaşandığını belirtti. El Irakia listesinin sorumlularından Adnan El Canabi, “Onlarca ihlal tespit ettik” derken, Maliki hükümetinden bazı sorumluların seçimlere hile karıştığına dikkat çekti.

Irak’ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ardından yapılan bu ikinci parlamento seçimlerinde tüm gruplar parçalı bir tablo ortaya çıkardı. Kürtler için olduğu kadar Araplar, Şiiler, Türkmenler ve diğer azınlıklar için de parçalı duruş söz konusu oldu.

KÜRDİSTAN’DA KDP/YNK LİSTESİ ÖNDE

Kürdistan Bölgesi’nde KDP ve YNK’nin öncülüğündeki 11 partiden oluşan Kürdistan İttifakı Hewler’de önde gidiyor. Seçim Komisyonu Hewler’de Perşembe akşamı itibariyle oyların yüzde 27’sinin sayıldığını belirtirken, Kürdistan İttifakı’nı Goran ve İslami grupların takip ettiğini bildirdi. Goran listesi Süleymaniye’de oyların çoğunluğunu elde ederken, Hewler’de YNK’den fazla milletvekili çıkarması dikkat çekti. Duhok kentinde de Kürdistan İttifakı, KDP kaynaklarına göre ezici çoğunluğu sağlarken, Kerkük’te Kürt listeler birinci oldu. Musul’da ise Kürt karşıtı Hedba partisinden sonra Kürtler ikinci sırada yer aldı.

ARAP IRKÇILARI: CUMHURBAŞKANI KÜRT OLMASIN

Öte yandan seçim sonuçları henüz kesinleşmezken, Arap milliyetçileri Irak Cumhurbaşkanı’nın Kürtlere verilmemesi yönünde açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Bağdat’ta bazı siyasi partilerin, “Kürtler ve Arapların barışması temelinde kurulan” Irak düzenini reddetmeye başladığına dikkat çekerek, milliyetçi söylemlerin yıkım ve kötülükten başka bir sonuç vermeyeceğinin altını çizdi. Kürdistan Bölge Başkanlığı, “Irkçı açıklamalar Irak federal yapısı ve demokrasinin ayaklar altına alınmasıdır” dedi. Bölge Başkanlığı, Irak Cumhurbaşkanlığı’na her Irak vatandaşının aday olma hakkının olduğunu ifade ederken, Celal Talabani’nin adaylığını da desteklediklerini vurguladı.

Bu konuda bir açıklama da Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Hukuk Devleti listesinden geldi. Listenin sorumlularından Wlid Elhili, Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin Kürtlerden alınmasını isteyenlerin şovenist olduğunu belirterek, kendilerinin bu görüşte olmadıklarını dile getirdi. Ehlili, Talabani’nin Irak’ın birliğinin güçlendirilmesini sağladığını söyleyerek, Nuri El Maliki’nin başkanlığındaki Dawa partisi ile Hukuk Devleti listesinin, Talabani’nin bu göreve gelmesini istemeyenlerin karşısında olduğunu dile getirdi.