Güney Afrika'nın Anası Türkiye'den davet bekliyor

Güney Afrika'nın ilk siyahi Başkanı Nelson Mandela'nın eski eşi olan ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 'Milletin Anası' diye anılan Winnie Mandela, davet edilmesi halinde Türkiye'ye geleceğini belirtti.

Güney Afrika'nın Anası Türkiye'den davet bekliyor
Nelson Mandela’nın eski karısı Winnie Madikizela Mandela, Türkiye’ye gelmek için davet beklediğini söyledi. Güney Afrika’da “Milletin Anası” olarak bilinen Winnie Mandela, eski eşi gibi siyahların haklarına yönelik çabaları ile uluslararası üne sahip olan bir kişi. Ancak Winnie Mandela, bugün sadece siyahların hakları için değil dünyanın tartışmalı bölgelerindeki devam eden savaşlarda ezilen diğer halklar için de kampanyalar yürütüyor. Dünyayı gezerek konferans ve seminerlere katılan Winnie Mandela, Türkiye’deki insan hakları konusundaki gelişmeleri de yakından takip ediyor. Martin Luther King Junior’ın ABD’deki ırkçılığa karşı kitlesel hareketleri başlattığı Alabama Eyaleti’nin Montgomery kentinde karşımıza çıkan Winnie Mandela, Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi. ABD’nin ilk siyah Başkanı Barack Obama ile gurur duyduklarını belirten Mandela, “Bu yıl içinde Güney Afrika’ya gelmesini umuyorum. Görmesi gereken şeyler var” dedi.

FİLİSTİNLİLER ONLARA RAKAM

Kendi ülkesinde siyahların sosyal adalet mücadelesinin hâlâ sürdüğünü belirten Mandela, bu mücadelenin gençlerin iyi eğitilmesi ile başarıya ulaşabileceğini söyledi.
Irak’taki savaşı “adaletsiz” olarak niteledi ve İsrail’e de sert eleştiriler yöneltti. “Ölen Filistinliler onlar için sadece kağıt üzerindeki rakamlar” dedi. Winnie Mandela’nın siyahların haklarına dönük mücadelesi, Nelson Mandela ile tanışmasından önce başlamıştı.

İMAJI YIPRANDI

Nelson Mandela’nın ülkenin liderliğine seçildiği 1994’te kağıt üzerinde evli olmalarına rağmen Winnie Mandela, hiçbir zaman “first lady” sıfatını tam olarak taşıyamadı. Ülke uzun süre Winnie’nin Nelson Mandela’ya hapisteki yıllarında sadık kalmadığına yönelik iddialarla çalkalandıktan sonra çift, Mart 1996’da resmen boşandı. Daha önce Güney Afrika hükümetinde farklı görevler üstlenen Winnie Mandela, Afrika Ulusal Kongresi Kadın Ligi’nin başkanlığını da yapmıştı. Başkanlığı bırakan Winnie Mandela’nın yönetim kurulundaki görevi ise sürüyor. Winnie Mandela, 1991’de korumalarının kaçırdığı 14 yaşında bir çocuk ölü bulununca yargılandı ve tazminat ödemeye mahkûm oldu. 69 yaşındaki Mandela’nın, Soweto’daki lüks evi için aldığı krediyi ödememesi de tartışma yarattı. İmajını zedeleyen bu olaylara rağmen Winnie Mandela ülkesinde ve uluslararası siyasi arenada hâlâ itibar gören bir isim.