203 bin çalışanın pirimi bakanlık tarafından ödendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işletmelerde 203 bin kişi işine devam etti ve primleri bakanlık tarafından yatırıldı.

203 bin çalışanın pirimi bakanlık tarafından ödendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, dünya genelinde yaşanan ekonomik krize karşı işsizlik oranlarının artmaması adına aldıkları önlemlerin sonuç verdiğini açıkladı. Dünyada birçok gelişmiş ülkelerdeki işsizlik seviyelerinin 3-4 kat arttığına dikkat çeken Bakan Dinçer, uyguladıkları bazı projelerin verimini aldıklarına işaret etti. 'Türkiye'nin işsizliğine bakınca iki boyutu var' diyen Ömer Dinçer, artan işsizlik oranları ile ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'deki işsizliğin boyutlarından birisi işsizliğin yapısal boyutu. Buna göre uzun yıllardan beri işsizlik sorunu ile mücadele var. Bizim hükümet dönemimizden uzun yıllara doğru geri gidilirse, Türkiye'de işsizlik bir bant içerisinde seyrediyor. Yüzde 8-12 arasında varlığını görürsünüz. Aşağı inmemiştir. Bazen yüzde 12'lere çıkmış. Bu bantlar arasında seyrediyor. Yapısal bir sorun. Bir de küresel kriz nedeniyle işsizliğin üzerindeki etkisini artırdı. Ağırlaşmaya neden oldu. Krizin bütün dünyadaki etkisi bizde daha az. Buna rağmen yapısal sorunlarımızla ortaya çıkartan etkiler ağır oldu."

Krizin dünya genelindeki seyrinden de bahseden Dinçer, "Krizin tüm dünyada işsizlik üzerine etkisinde özellikle gelişmiş ülkelerde mevcut işsizlik oranı 3 kat artmış durumda. İspanya'da yüzde 8'den yüzde 20'ye çıktı. ABD'de yüzde 4'den yüzde 10'ların üzerine çıktı. Doğu Avrupa ülkelerinde ikiye katlandı. Letonya da, Estonya da üçe katlandı. Tüm dünyada bu gelişmelere aykırı olan iki ülke oldu. Almanya ve Brezilya. Bu ülkelerde işsizlik oranlarında değişim olmadı. Türkiye'de yüzde 9'lardan yüzde 14'e çıktı. Bu hedeflerimize göre geride kalmıştır. Daha iyimser olmuştur. Şunu söyleyelim yılbaşında işsizlikte kötümserdik. Orta vadede 2009 yılında yüzde 14.8 hesapladık. Yüzde 15'i geçme ihtimalinde durduk. Bir ülke sanayi ve çalışma hayatında ciddi bir sorundur" dedi.

Türkiye'nin işsizlik konusunda gelişmiş ülkelerden az etkilendiğini belirten Bakan Ömer Dinçer, bunun nasıl olduğunu şöyle anlattı: "Türkiye kriz döneminde özellikle işsizlik konusu yönetmede etkin performansla yönetti. AB ülkeleri arasında bizim ne kadar başarılı olduğumuz tartışma konusu oldu. Kriz döneminde izlediğimiz yol tartışma konusu oldu. Kısa çalışma ödeneği yararlı bir uygulamaydı. Kriz sebebiyle kapasitesi düşen (Kayseri bu ödenekten fazla yararlanmadı) bu sebeple işçi çıkartmak zorunda kalan işveren bize ispat ettiklerinde, 'sizin kapasitesini ne kadar daraldı ve işçi çıkartma sayınızı dikkate alarak size ödeme yapalım' dedik. 2009 yılında bu programdan yararlanan binlerce işletme oldu. 192 bin işçimiz bu sebepten işini korudu. Ocak ve Şubat ayını da dahil ettiğimizde 203 bin insanımız işsiz kalmadı."

Ömer Dinçer, toplum yararına yapılan çalışmaların da işsizliğin önlenmesinde faydalı bir proje olduğunu anımsatarak, "Toplum yararına çalışma programında bütün illerde kendi bütçe ve imkanları nispetinde çözemedikleri sorunları bir proje hazırlarsa biz karşılamayı önerdik. O işçiliğin karşılanması ile kısa vadede işçiler istihdam edildi. Türkiye'de 45 bin insan işine başladı ve evine ekmek götürdü. Kayseri'de 500 civarında insan, kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Yine işsizliğin önüne geçme adına daha kriz yokken istihdam teşviki yaptık. Sosyal Güvenlik olarak işveren payından 5 puan indirim yaptık. Sonra teşvikler oldu. 5084 sayılı yatırımı teşvikle ilgili kanunda çalışan işçilerimize işverence prim ödettirilmedi. Kadınların istihdamına yönelik programız oldu. Mevcut çalışanları arasında bir kadınımızı alırsa biz 5 yıl sosyal güvenlik primini biz ödüyoruz. Çalışma Bakanlığı olarak biz ödüyoruz. Üniversiteyi bitirsin veya bitirmesin 18-29 yaş arasındaki gencimiz istihdam edildiğinde biz primleri ödedik. 53 bin insanımız yararlandı. Bütün bunları üst üste konulduğunda Türkiye'de işsizliğin önlenmesinde ciddi tedbir yapılmıştır" diye konuştu.

İş-Kur'un düzenlediği eğitimleri de hatırlatan Dinçer, 2002 yılında İş-Kur'un 172 mesleki eğitim tertip ettiğini, 2008 de bin 800, 2009 yılında 10 bin 734 mesleki eğitim icra ettiklerini belirtti. 167 bin insanın bu kurslardan meslek öğrendiğini ve iş imkanı bulduğuna işaret etti. Bu kurslara katılanlara günlük 15 liralık harçlık vererek hem kurs giderlerini karşıladıklarını hem de evlerine ekmek götürme adına küçükte olsa katkı sağladıklarına anlattı. Dinçer, bu programların 2010 yılında da devam edeceğini ve 250 bin gence meslek öğretmek amacıyla kurs vereceklerini sözlerine ekledi. (CİHAN)