Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Berlin'deki Itb Fuarı'nı gezdi

ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı, Almanya'nın başkenti Berlin'de üst düzey katılımlarla bugün başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Berlin'deki Itb Fuarı'nı gezdi
ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarı, Almanya'nın başkenti Berlin'de üst düzey katılımlarla bugün başladı. Türkiye'nin partner ülke olarak yer aldığı fuara Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve çeşitli illerin valileri de katıldı.
Türkiye stantlarının bulunduğu salonun bir çok noktasında Türkiye'den kesitlerin sunulduğu özel dekorlar yer aldı. İstanbul'daki tarihi Kapalı Çarşı'nın küçük bir modeli de, bu özel dekorlardan biriydi. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un tanıtımları da büyük ilgi gördü. Türkiye'den birçok otel ve turizm işletmesinin yanı sıra Türk Hava Yolları da fuara katılanlar arasındaydı. Türk Hava Yolları standında bulunan pilot eğitim simülatörü ve hizmete giren yeni birinci sınıf yolcu kabinleri,
ziyaretçileri tarafından oldukça ilgi gördü. Bakan Günay da pilot eğitim simülatörünü denedi ve İstanbul üzerinde bir tur attıktan sonra sorunsuz iniş yaptı.
Bakan Günay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, en büyük 10 turizm ülkesi arasında, gelen turist sayısına göre geçen yılı 'artıyla' kapatan ülkenin sadece Türkiye olduğunu ifade etti. Bakan Günay, "Doğu Akdeniz'de az turist getiren bazı ülkeler de artıyla kapatabildi, ama dünyanın ilk 10 turizm ülkesi arasında sadece Türkiye yılı artıyla kapattı. Geliri bir önceki yıl seviyesine yakın tutabildik, bir miktar gelir kaybımız var. Ama ziyaretçi sayısı 26 milyondan 27 milyona çıktı" dedi.
Bakan Günay, termal kaynaklarıyla, sağlık imkanlarıyla, golf ve kış sporları imkanlarıyla Türkiye'yi tanıtmaya çalıştıklarını söyledi. Günay, "Yani daha varlıklı, daha yüksek kültür düzeyinden insanlar da Türkiye'ye ilgi göstersin, onlar da Türkiye'ye gelsin diye yeni, biraz daha içeriği zenginleştirilmiş bir turizm tanıtım çalışmamız olacak" dedi.
Fuara katılan Özel Belgeli ve Butik Otelciler Birliği Başkanı Hasan Gülkaynak ise, İHA'ya yaptığı açıklamada "ITB Berlin'de Türkiye partner ülke, dün çok güzel bir açılış Türkiye tarafından geçekleştirildi. Sonrasında özellikle ülkemizin kültürel değerlerini ve mutfağını anlatan yemek organizasyonu yapıldı, 5 bin kişiye yemek servisi yapıldı. Bugün itibariyle gördüğüm kadarıyla son derece başarılı. Türkiye standı son derece başarılı, Türkiye standına ilgi oldukça yoğun. Bizler de Özel Belgeli ve Butik
Otelciler adına buradayız, biliyorsunuz butik otelcilik son yıllarda bütün dünyada gelişen bir trend. Bu noktada bizim standımıza da birçok profesyonel katılımcının geldiğini gözlemliyoruz, yoğun bir ilginin olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
Fuardaki Türk stantlarını da gezen Bakan Günay, fuarla ilgili olarak İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Dünden bu yana çok güzel ortamlar paylaştıklarını söyleyen Bakan Günay, "Şu ana kadar Allah nazardan saklasın iyi gidiyor. Bu yıl sadece bizim değil, fuara katılan hemen herkesin söyleminde Türkiye ile ilgili çok olumlu nitelemeler var. Bu harmanın sonunun bereketli gelmesini çok umut ediyorum. Çünkü 2010 yılında da dünyada bir ölçüde kriz sürüyor, geçen yıl Türkiye olumlu bir sonuçla kapatabildi bu
kritik yılı. Bu yıl umuyorum ki daha yüksek bir performansla hem gelen kişi sayısı açısından hem elde ettiğimiz gelir itibariyle daha yüksek bir performansla yılı tamamlayacağız. Bu alanda tam bir işbirliği sergiliyoruz, turizm sektörünün bütün kesimleri burada, yatırımcılar, işletmeciler, havayolu şirketleri, konaklama tesisleri ya da yeme-içme tesislerinin sahipleri, profesyonel yöneticileri, belediye başkanlarımız, valilerimiz, siyasetin bütün kesimleri. Türkiye burada birliğini, bütünlüğünü, çok
sesliliğini, çoğulculuğunu ve çoğulculuğun ahengini simgeliyor. Bu dayanışmamız sürerse inşallah bölgemize de dünyamıza da güzel bir örnek oluşturacağız. Allah mahcup etmesin" dedi.
Fuara katılanlar arasında yer alan Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli'nin tanıtımının yapıldığı stantta incelemelerde bulundu. Bu sene yurt içinde ve yurtdışında birçok fuara katıldıklarını söyleyen Erkmen, fuarda gördükleri ilginin herkesi memnun ettiğini ifade etti. Vali Erkmen, "180'in üstünde katılımın olduğu bir fuarda her yönüyle Türkiye fuara damgasını vurdu. Bu insana Türk olarak gurur veriyor, mutluluk veriyor, onun için biz bu organizasyonda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Biz de Denizli olarak burada ilimizi en iyi şekilde temsil etmeye, Denizli'nin her yönüyle turizm potansiyelini, kültür değerlerini burada tanıtmaya gayret ediyoruz. Bir taraftan özel sektör temsilcisi arkadaşlarımız, otel sahibi arkadaşlarımız, bir taraftan bizler gelip ziyaret eden stanttaki arkadaşlarımıza Denizli hakkında bilgiler veriyoruz. Buradan acentelerin, gerekse tur operatörlerinin ve diğer ferdi gelmek isteyenlerin ülkemize dolayısıyla Denizli'ye doğru yönlendirilmesi için gayret sarf ediyoruz"
diye konuştu.
Türkiye'nin tanıtım yüzü olarak bilinen manken Tülin Şahin, İHA'ya yaptığı açıklamada, böylesine önemli marka bir fuarda Türkiye'nin partner ülke olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Şahin, "Çok güzel, olumlu geçiyor. Türkiye'ye güzel dönüşleri olacağını düşünüyorum" dedi.
(GB-MS-OK-D)