Kandırılan Ailenin Yol Kenarında Yaşam Mücadelesi

İş umuduyla 3 ay önce Urfa'dan ayrılan ve üç il dolaşan 9 kişilik Yıldırım ailesi, kendilerini kandıran kamyoncu tarafından terk edildikleri Aydın-Denizli karayolu kenarındaki bir boş arazide olumsuz hava koşulları altında yaşam mücadelesi veriyor

Kandırılan Ailenin Yol Kenarında Yaşam Mücadelesi
  İş umuduyla 3 ay önce Urfa ' dan ayrılan ve üç il dolaşan 9 kişilik Yıldırım ailesi , kendilerini kandıran kamyoncu tarafından terk edildikleri Aydın-Denizli karayolu kenarındaki bir boş arazide olumsuz hava koşulları altında yaşam mücadelesi veriyor .
Urfa ' nın Ceylanpınar ilçesinde çobanlık yapan 44 yaşındaki Hasan Yıldırım , işleri bozulunca daha iyi bir iş bulabilmek umuduyla 3 ay önce kendi imkanlarıyla Konya ' ya geldi . Burada iş bulamayan ve Konya Valiliğinden yardım isteyen Yıldırım , aldığı yardım ile 2 yıl önce evlendirdiği kızının yanına yerleşmek için Afyon ' un Sandıklı ilçesine bağlı bir köye geldi . Köy halkının köyde yabancı istememesi üzerine burada barınamayan Yıldırım , 5 aylık eşi Fatma ( 38 ) ile çocukları Kader ( 15 ) , Çilem ( 13 ) , Behiye ( 11 ) , Sümeyye ( 9 ) , Dertlim ( 7 ) , Zalim Devran ( 6 ) ve Batuhan Poyraz ( 4 ) günlerce Afyon ' daki bir sokakta yatıp kalktı .
İş ve çocuklarının ihtiyaçları için Afyon Valiliği ' nden yardım talebinde bulunan Yıldırım , valilik ve çevredeki vatandaşların yardımıyla ihtiyaçlarını giderdi . Aramalarına rağmen Afyon ' da da iş bulamayan Yıldırım , iş umuduyla çiftliklerin bulunduğu İzmir veya Aydın illerine gidebilmek için yeniden valiliğin kapısını çaldı . Afyon Valiliğinin temin ettiği kamyonla yola çıkan 9 kişilik aile , kamyoncu tarafından önceki gün sabaha karşı ' İzmir ' e geldik ' denilerek Aydın-Denizli karayolunun kenarındaki boş bir arsaya terk edildi .
HAMİLE KADIN VE ÇOCULARININ TEDAVİLERİ YAPILDI
Gün ağarınca kendilerini boş bir arsada bulan Yıldırım ailesinin yardımına ilk olarak bölgede faaliyette bulunan bir restoran yetkilileri koştu . Soğuktan üşümüş ve perişan durumdaki aileye sıcak çay ve yiyecek yardımı yapan yetkililer , durumu İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine bildirdi . Ailenin kötü şartlar altında yaşadığı yere gelen sağlık ekipleri hamile kadın ve çocuklarını araçla Aydın Devlet Hastanesine getirdi . Burada başta 5 aylık hamile olan Fatma Yıldırım olmak üzere daha önceden zatürree tedavisi gördükleri anlaşılan minik Sümeyye ve Dertlim ' in tedavileri yapılırken ; ailenin diğer bireyleri de sağlık kontrolünden geçirildi .
AÇIK ALANDA YAŞAM MÜCADELESİ
Hastanedeki işlemlerinin ardından yeniden yaşadıkları yere dönen Yıldırım ailesinin fertleri , boş arsaya yerleştirdikleri çekyatlarının üzerinde günlük ihtiyaçlarını giderebilmek için mücadele vermeye başladı . Yemeklerini ve diğer ihtiyaçlarını yoğun bir trafiğin yaşandığı yol kenarında gideren aile bireyleri , eşyalarının bir bölümü de yağmurdan etkilenmeleri için naylon ile korumaya çalıştı . Geceleri de soğuk ve yağmura rağmen açık alanda çekyatların üzerinde uyuyan ailenin küçük çocukları , çevredekilerin verdiği birkaç parça odun ile yakılan sobanın etrafından ısınmaya çalıştı .
Şanlıurfa ' dan geldiklerini ve 4 gündür Aydın ' da boş bir arazide yatıp kalktıklarını ifade eden anne Fatma Yıldırım , " Memleketten Afyon ' da evli olan kızımın yanına yerleşmek için ayrıldık . Kızımın yaşadığı köy gittik ama o köydekilerin köyde yabancı istemediklerini söyleyince ayrılmak zorunda kaldık . Afyon Valiliğinin İzmir veya Aydın ' a gitmek için yardım istedik . Valiliğin bize tahsis ettiği araçla buraya geldik . Kamyoncu bizi yol kenarında indirip kayboldu . 4 gündür yağmurun altına su birikintisinin içinde yaşıyoruz . Çocuklarımın barınabileceği sıcak bir yuva ve eşime de iş istiyoruz " dedi .
Ailesiyle birlikte yaklaşık 3 aydır sokaklarda yaşam mücadelesi verdiklerini kaydeden baba Hasan Yıldırım , çocuk çocuğunun rızkını kazanmak için mücadele verdiğini belirtti . Urfa ' nın Ceylanpınar ilçesinden iş umuduyla ilk önce Konya ' ya gittiklerini hatırlatan Yıldırım , Konya Valiliğinin kendilerine yardımcı olduğunu beyan etti . Konya ' da iş bulamayınca valiliğin yardımıyla 2 yıl önce evlendikleri kızı Hasret ' in yaşadığı Afyon ' un Sandıklı ilçesine bağlı köye geldiklerini açıklayan Yıldırım , " Afyon ' da da buradaki gibi bir yol kenarında bir sokakta yatıp kalktık . Yardım için Afyon Valiliğine müracaat ettim . Vali Bey , Afyon ' da iş bulmamın zor olacağını söyleyerek , bize 200 TL verip trenle göndermek istedi . Afyon Valimize mesleğimin çobanlık olduğunu , bu nedenle bizi çiftliklerin bulunduğu İzmir veya Aydın ' a göndermesini istedim . Ben ' Tren eskisi gibi eşya götürmüyor ' deyince Vali Bey bize bir kamyon ayarladı " diye konuştu .
KAMYONCU KANDIRDI
Afyon Valiliğinin kendilerine tahsis ettiği kamyonla önceki gün gece yola çıktıklarını anımsatan Yıldırım , yaşadıklarını şöyle anlattı : " Ben valiliğin kamyoncuya 200 TL verdiğini sanıyordum meğerse 700 TL almış . Kamyoncu bizi kandırdı . ' Size Aydın ' da iş bulurum , Denizli ' de iş bulurum ' diye vaatlerde bulundu . Hem valiliğin verdiği parayı aldı hem de bizi sabaha karşı Aydın ' da bu yol kenarına indirip kaçtı . 3-4 gündür de Aydın ' da yol kenarında yaşamaya çalıyoruz . Eşim hamile ve çocuklarım kaç gündür perişan oldular . Eşyalarımız yağmurun altında harap olup gitti . Çocuklarımdan 2 ' si zatürree , ben de iki kez kalp krizi geçirdim . Şimdi de hastaneye geldik çocuklarımın sağlık kontrolü yapılıyor . Yaşadığımız bu sıkıntılar nedeniyle çocuklarımda okullarına gidemiyor . Hayırseverlerden çalışıp çocuklarıma bakabileceğim bir iş istiyorum "