Isı Yalıtımında Avrupa'nın 30 Yıl Gerisindeyiz

Türkiye'de yıllardır inşaat firmaları, müteahhitler ve tüketiciler tarafından maliyet olacağı düşüncesiyle kaçınılan ısı yalıtımı uygulamaları son beş yıldır hızla artış gösteriyor.

Isı Yalıtımında Avrupa'nın 30 Yıl Gerisindeyiz
Bu durumda yasa ve yönetmeliklerin getirdiği zorunlulukların yanı sıra yükselen enerji maliyetleri, azalan kaynaklar, yalıtımın çevreye olumlu etkileri ve bilinç artışı gibi faktörler etkili oluyor. Ancak Türkiye yalıtım konusunda Avrupa ülkelerinin hala çok gerisinde. Bugün sadece ısınmak için Almanya'dan 10 kat fazla enerji tüketiyoruz. Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi ülkemizin 13 katı.
Konuyla ilgili olarak Dow Bina Çözümleri'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de ruhsatlı 17 milyon konutun yüzde 90'ı hala yalıtımsız olduğu için her yıl ortalama 7.5 milyar dolar israf ediliyor. Ayrıca 8 milyon binanın yaklaşık yüzde 60'ı ruhsatsız olduğu için bu konutların ısı yalıtımlarını denetleme şansı bulunmuyor.

Avrupa ülkelerinin bundan 35 yıl önce, petrol krizi ile birlikte ısı yalıtımına önem vermeye başladıklarını belirten Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, ülkemizde ise yalıtım uygulamalarının özellikle son beş yılda artış gösterdiğini söyledi. Avrupa'nın 30 yıl gerisinde kalan 70 milyon nüfuslu ülkemizde ısı yalıtımı pazarının sadece 7 milyon metreküp olduğunu ifade eden Topçu, 90 milyon nüfuslu Almanya'da 50 milyon metreküplük yalıtım pazarı bulunduğuna dikkat çekti.

Ülkemizde yalıtımsız binaların metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kwh arasında olduğunu belirten Topçu, bu rakamın bizden çok daha soğuk bir ülke olan Almanya'da 30-60 kwh olduğunu, bizde ise yeni yönetmeliklerle metrekare başına enerji nintüketimi 120 kwh'lere çekilmeye çalışıldığını söyledi.

5 Aralık 2009'da yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, bu tarihten sonra yapılacak tüm yeni binalara ısı yalıtımı zorunluluğu getiriyor. Artık yalıtımı olmayan binalara ruhsat verilmeyecek. Mevcut binaların da 2017'ye kadar yalıtımlı olması zorunlu. Topçu, doğru uygulandığında ve en önemlisi denetlendiğinde bu yönetmeliğin Türkiye'deki ısı yalıtımı uygulamalarında büyük artış sağlayacağını kaydetti.