Hükümetin Alevi Açılımı Tunceli'de İlk Ürününü Verdi

Türkiye'de ilk olarak Alevi adı altında Tunceli Üniversitesi bünyesinde kurulan, Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (AUAM) akademik adımları, yapılanması ve tanıtımı yapıldı.

Hükümetin Alevi Açılımı Tunceli'de İlk Ürününü Verdi
Tunceli İl Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda, Tunceli Üniversitesi tarafından AUAM tanıtımı, atılacak akademik adımlar ve yeni yapılanma konusunda halk ve üniversite mensuplarını bilgilendirmek amacıyla AUAM Müdür Yardımcısı Dr. Hüseyin Yıldız ve okutman Uysal Divrek tarafından bir sunum yapıldı. Sunuma Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Tutay, çeşitli sivil toplum örgütleri yöneticileri, Alevi dedeleri, üniversite hocaları ve öğrenciler katıldı.

İlk sunumu yapan Dr. Hüseyin Yıldız, ozan adları ve düşünür adları kullanılarak kurulan çeşitli Alevi araştırma merkezlerinin kurulduğunu, ancak Alevi adı kullanılarak kurulan ilk Alevi Araştırma ve Uygulama Merkezi olduklarını belirterek, "Bu merkezi geçen ekim ayında kurmuştuk, bu tarihten sonra bir ekip olarak çeşitli Alevilikle ilgili 70 kurum ve çok sayıda kişiyle 2 hafta süren bir temasımız oldu. Bunlara yapmak istediklerimizi anlattık, birçoğuyla vardığımız ortak noktalar ışığında, Alevilikle ilgili tüm yazılı ve sözlü eserleri inceleyip bunları bir havuzda toplayarak bir dokümantasyon merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Sadece bir aşirete dayalı dede modeli yerine cemevinde uzun yıllar çalışmış, oraya emek vermiş, yaşları 30 ile 40 arasındaki kişileri dinler tarihi, sosyoloji ve çeşitli konularda seminerlerle yetiştirmeyi planlıyoruz. Aleviliğin tanımını yapma ve içini doldurma gibi bir niyetimiz yok, sadece Alevilik konusunda tüm kaynaklar bilimsel bir tarzda incelenerek elde edilen veriler halkın ve Türkiye'nin kullanımına sunulacak" dedi.

Merkezin yapacağı araştırmalar konusunda bir sunum yapan Tunceli Üniversitesi tarih okutmanı Uysal Divrek ise, "Aleviliğin merkezi olan Tunceli'deki tüm ziyaretleri, yaşayan Alevi dedelerini ve kanaat önderlerini ziyaret ederek sözlü ve 500'e yakın yazılı kaynağı inceleyeceğiz, bunları yazılı olarak bilimsel veriler haline getirerek merkezimizdeki kütüphanemizde halkın ve bu konuda araştırma yapacakların, doktora öğrencilerinin kullanımına sunacağız" dedi.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın cenaze törenine katılmak üzere il dışında bulunan Tunceli Üniversitesi Rektörü ve AUAM Müdürü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise Aleviliği İslam içerisinde gören bir anlayışla çalışmalarını yapacaklarını ancak farklı düşüncelere de saygı duyduklarını belirterek törene katılamadığı için büyük üzüntü duyduğunu belirti.