BM konferansına yoğun ilgi

Antalya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler konferansına ilgi büyüktü.

BM konferansına yoğun ilgi
Model Birleşmiş Milletler Konferansı, 700 katılımcıyla 1-5 Mart tarihleri arasında Antalya'da yapılacak. hürriyet.com.tr'nin iletişim sponsorluğunu yaptığı konferans öncesi dört tane özel komite kurulması kararlaştırıldı.

Başvuruları hala devam eden bu yıl 1-5 Mart tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilecek MUNTR 2010 şu ana kadar 700 katılımcıya ulaştı. Bu yılki konferansa bir çok yenilik getiren Model Birleşmiş Milletler Derneği (MBMD) konferansın verimliliğini artırmak, kaliteli ve yaratıcı tartışmalara ev sahipliği yapmak için güncel ve ilginç konuları bir araya getiriyor. Komitelerin yanı sıra bu yıl bir ilke imza atan organizasyon ‘Special Commitees’ adı altında ilk defa kurulacak dört tane özel komiteyi hayata geçiriyor.

DÖRT TANE ÖZEL KOMİTE KURULUYOR

Bunlardan biri geçmişi günümüze taşıyan Tarihi Güvenlik Konseyi... Mısır, İngiltere, Fransa ve İsrail’i 1956 yılında anlaşmazlığa sürükleyen Suveyş Kanalı Krizi 2010 yılında yeni delegeler tarafından tekrar canlandırılıp tartışılacak. Belki bu sayede ikinci Arap-İsrail savaşı durdurulabilir.

Delegeleri bir adım ileri götüren ve onları önde gelen Avrupa liderlerinden ilan eden Avrupa Konseyi 27 farklı devlet başkanını rolünü üstlenecek delegeyi bir araya getirerek enerji güvenliğini ve son günlerde çok tartışılan Avrupa Birliği’nin yasal gücünü tartışacaklar.

Proje Komitesi’nde sivil toplum örgütünden bir temsilcinin yapacağı proje sunumu üzerine delegeler projeyi hayata geçirmek için raporlar hazırlayıp karşılaşacakları zorluklara nasıl direneceklerini belirleyecekler. Projenin yol haritasını çizen delegeler daha sonra projenin uygulanmasında da çalışma hakları olacaktır.

BM YENİ HALİNE KAVUŞUYOR

Konferansta katılımcılar dunyayı yeniden şekillendirecek. Şu anda yaptırım gücü ve etkinliği tartışılan BM’nin yeri ve rolü tekrar belirlenecek. İlki gerçekleşecek BM Reform Komitesi’nde BM 21. yüzyılda kurulsaydı nasıl bir yapısı olurdu. BM’nin daimi üyeleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa gerçekten adil ve doğru kararlar alıyor mu? Ya da Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri yerine başka ülkeler olabilir mi? Bu konumu sağlayan gereklilikler neler olurdu?

KATILMAK İÇİN HENÜZ GEÇ DEĞİL

Uluslararası bir organizasyon olan MUNTR 2010’a katılmak için geç değil. Özel Komiteler’de yer almak ya da diğer komitelerde söz sahibi olmak, sesinizi duyurabilmek ve değişimin içinde bulunmak için www.muntr.org adresinden başvurabilirsiniz.