Gölge oyunları gösteri için mekan arıyor

Bursa'nın önemli değerlerinden olan Karagöz perdesinin turistlere de kolaylıkla tanıtılması için Kapalı Çarşı civarında sanatçıların gösteri yapabilecekleri bir mekan aranıyor.

Gölge oyunları gösteri için mekan arıyor
Bursa Valisi Şahabettin Harput'un turizm çalışmaları için Bursa'ya gelen misafirlerini Kapalı Çarşı'da gezdirirken, Aynalı Çarşı'daki bir hediyelik eşya dükkanında karşılaştığı Karagöz perdesi, hayal oyunu sanatçılarına mesaj verme imkanı sağladı. Karagöz sanatçılarının çay içmek için uğradıkları Şinasi Çelikkol'un dükkanında 2 metrekarelik bir alanda perde kurup gösteri yapan hayal oyunu sanatçılarından Tayfun Erener, Vali Harput'a Karagöz gösterisinde mesaj iletti.

Kültürlü bir kişinin karakterini canlandıran Hacıvat'ın kibar bir dille aktardığı mesajda, Bursa'da Kapalıçarşı'ya gelen yerli ve yabancı misafirlerin programlarını aksatmadan derhal bir oyun seyredebilecekleri 30-40 metrekarelik bir mekanın şehrin tanıtımında önemli bir katkı sağlayacağı vurgulandı.

Kozahan ve Fidan Han'da zemin katta Vakıflar'a ait bir dükkanın Karagöz sanatçılarına tahsis edilmesini isteyen hayal oyuncuları, Yunanistan'a karşı yürütülen bu kültür mücadelesinde birçok turiste bu oyunun seyrettirilerek cevap verilebileceğine dikkat çektiler.

Şeyh Küsteri'nin deve derileri kesip boyayarak yaptığı figürlerleri bir ışıklı perdeye yansıtarak, Ulucami inşaatının yavaşlamasına sebeb oldukları için başları vurulan Hacıvat ve Karagöz'ün hatırasını yaşattığı hayal oyunu günümüzde büyük ilgi görüyor. Perde arkasında ışık yakarak, bir sanatçının iki üç figürü aynı anda hareket ettirip farklı sesler ve replikler sergilemesi özellikle yeni nesilin ilgisini çekiyor.

Güncel mevzuların da çok ince mesajlarla çocuklara ve gençlere aktarılabildiği Karagöz oyunu, modern hayatta birçok insanın geçmişini tanımak için fırsat sunuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Çekirge'de Süleyman Çelebi Türbesi yanındaki binada faaliyet gösteren Karagöz Müzesi'nde zaman zaman önceden programlanarak çeşitli gruplara sanatçılar gösteri yapabiliyor. Ancak genelde bir günlük tur programında bu oyunlara turizm acentaları zaman kaybı yaşatacağından yer vermiyor. Çarşı civarında 30 kişinin gölge oyunu seyredebileceği bir mekan tahsis edilmesi halinde turistler de bu oyunu yakından tanıma imkanı bulabilecek.