AVM'lerin kapatılması kimlere yarar

AVM'lerin Pazar günleri erken kapatılmasıyla ilgili açıklama yapan Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER) Antalya Şube Başkanı Aydın Çevik, 'Alış veriş merkezlerinin Pazar günleri kapanmasıyla 64 sektörde faaliyet gösteren 2 milyon esnafa nefes alır' diye konuştu.

AVM'lerin kapatılması kimlere yarar
Aydın Çevik yaptığı yazılı açıklamada, AVM'lerin çağın gerekliliği olduğuna inandıklarını belirtti. ESDER olarak AVM'lere karşı olmadıklarını ifade eden Çevik, "Ancak her şeyin bir sınırı, bir orta yolu vardır. Bu işler Avrupa'da ve dünyanın her yerinde yasalarla belirlenmiştir. Biz de bu merkezlerin AB ülkelerinde olduğu gibi şehir merkezinin dışında ve Pazar günleri tatil olmasını istiyoruz" dedi.
Pazar günlerinin önemine işaret eden Aydın Çevik açıklamasına şöyle devam etti: "Pazar günü alışveriş yoğunluğun AVM'lerin dışına taşması demek 2 milyon esnafın eline para geçmesi demektir. İşsizliğin milyonları aştığı günümüzde esnaf bir istihdam çözümüdür. Esnafın her bir küçük dükkânında en az 2-3 kişi istihdam edilmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle son on yılda on binlerce esnaf kepenk kapattı. Ayakta kalmaya direnenler de vergi, prim ve sigorta borçlarıyla mücadele etmekte. AVM'lerin şehrin biraz dışında olması ve Pazar günleri kapanması esnafa nefes aldıracaktır. Esnaf borçlarını ödeyebilecek, diğer esnaflarla birleşecek gücü bulacaktır. Esnaf ve sanatkârın bu kadarını istemeye hakkı vardır."
Esnafın sadece bakkallardan ibaret olmadığını vurgulayan Çevik, 62 sektörde 2 milyondan esnaf ve sanatkâr olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Dev marketler, bakkalından manavına, anahtarcısından tamircisine, kasabından ayakkabıcısına, zücaciyesinden fırıncısına, şekerciden kırtasiyeciye kadar, çok sayıda esnaf ve sanatkârı oluşturdukları haksız ve adaletsiz rekabetle yok etmektedir. Bunun önüne geçilmelidir."