Hayvan Otlatılan Merada Artık Balık Avlanıyor

Konya'nın Beyşehir ilçesi Yeşildağ beldesinde yıllardır hayvan otlatma sahası olarak kullanılan mera alanı yağmur sularıyla dolunca balık tutulan bir alan haline dönüştü.

Hayvan Otlatılan Merada Artık Balık Avlanıyor
Yeşildağ beldesi Aşağı Yazı mevkisindeki geniş saha yağmur ve eriyen kar suları ile dolmaya başlayınca adeta göle dönüştü. Büyük bölümü bataklık olan sahaya artık otlamak için küçük ve büyükbaş hayvanlar giremez hale gelirken, bölgede avcılık yapan balıkçıların çıkan balıklarla yüzü güldü. Hayvan otlatma sahasının sular altında kalması üzerine Beyşehir Gölü'ndeki kayıklarını bu alana getirerek, ağ sermeye başlayan balıkçılar yoğun bir mesai içerisine girdi. Alanda gezdirilen kayıklar, faaliyetlere destek verirken, tulum çizmelerini giyerek sular içerisine ağ atan balıkçılar kilolarca balık tutmaya başladı.

NESLİ KAYBOLAN YAĞ BALIĞI AVLANIYOR
Yeşildağ Belediye Başkanı Mustafa Ünlü, Beyşehir Gölü'nün yöre halkı tarafından çok sevdiği ancak nesli tükenmek üzere için nadir bulunan yağ balığının, hayvan otlatılan bu sahada suların yükselmesiyle birlikte bolca görülmeye başladığını söyledi. Besicilerin yıllardır mera olarak kullandığı sahanın büyük bölümünün bataklık ve sazlık bir alan olarak dikkat çektiğini anlatan Ünlü, balçık alanların altında saklanan yağ balığının ise suların yükselmesinin ardından ortaya çıktığını dile getirerek, şunları
kaydetti:
"Bu bataklık alanın altında yöre halkının mağaza diye adlandırdığı sulu bölgelerde yaşayan yağ balığı, şimdi balıkçıların geçim kaynağı oldu. Burada zemin sert olduğu için traktörlerle bile suya girip balık avlayan balıkçılarımız, kayıklar ve tulum çizmelerinden de istifade ediyor. Beyşehir Gölü'nde balık çıkmadığından dolayı sıkıntılı günler geçiren balıkçılarımız için bu balık kısa süreli de olsa bir umut kaynağı oldu. Şimdi en azından bu kış günlerinde evlerinin mutfak masrafını, sigara ve çay parasını
kazanabiliyorlar. Bundan dolayı çok mutluyum."

"YAŞANAN GEÇİCİ BİR DURUM"

Yeşildağlı balıkçı Alpaslan Gök, bölgede yağ balığı avlanmasının yaşanan geçici bir durum olduğunu belirterek, "Günde 20-30 kilo arasında balık tutuyoruz. Ama 10-15 gün sonra bu balığın kalmayacağını düşünüyoruz. İç piyasada fazla giden bir balık değil ama bilen vatandaşlarımız satın alıyor" dedi. Gök, birkaç ay öncesine kadar çok sayıda hayvanın otlağı olarak kullanılan sahanın şimdi göle dönüşmesinin kendilerini mutlu ettiğini dile getirirken, "Buraya şimdi 600-800 metre ağ atıyoruz. Şu an için her gün balık çıkıyor" şeklinde konuştu.

Baba mesleği olan balıkçılığı devam ettirdiğini belirten Halis Koca ise, "Eskiden burada hayvanlar otlardı. Şimdi eriyen kar suları ve yağmur da bol yağınca bu alan sular altında kaldı. Gölden kayıklar getirdik, avlanmaya başladık. Ama bizimkisi şu an günü kurtarma diyebiliriz. Çünkü bu işin uzun soluklu olmayacağı kesin" dedi.

Yeşildağ beldesi sakinlerinden Sezai Ergun ise, şu anda sular altında kalan hayvan otlatma sahasında yaklaşık 30 yıl önce yine böyle bir tablonun yaşandığını büyüklerinin kendilerine intikal ettirdiğini anlatarak, "Kuraklık yüzünden zamanla sular çekilince buradaki adalar kara parçası olarak kalmış, balçık ve sazlıkla kaplı sahada uzun yıllardır hayvancılık yapıyor. Şimdi uzun yıllar öncesine yeniden bir dönüş yaşanıyor. Yeşildağlı balıkçılar için burası kısa süreli de olsa ekonomik yönden bir umut kaynağı oldu. Ayrıca, yıllardır özlemi duyulan ve şimdi bu bölgede bolca avlanılan yağ balığına da yöre halkı tarafından büyük bir rağbet var" diye konuştu.