Denizbank'ın 2009 Yılı Finansal Verileri Açıklandı

DenizBank'ın 2009 yılı finansal verileri, Banka'nın sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda kararlılıkla ilerlediğini gösteriyor.

Denizbank'ın 2009 Yılı Finansal Verileri Açıklandı
 DenizBank'ın 2009 yılı konsolide net karı sektör ortalamasının üzerinde bir performans ile bir önceki yıla göre yüzde 77 artarak 605 milyon TL olarak gerçekleşti.

DenizBank Finansal Hizmetlesr Grubu Başkanı Hakan Ateş konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Grubun; konsolide aktiflerini 2008 yılsonuna göre yüzde 7 artırarak 25 milyar 943 milyon TL'ye yükselttiğini, güçlü sermaye tabanını koruyarak, konsolide özkaynaklarını bir yıl öncesine göre yüzde 30 büyüterek, sektör ortalamasının üzerinde bir artış ile 2 milyar 968 milyon TL'ye çıkarttığını, sermaye benzeri krediler dahil konsolide özkaynaklarını 3 milyar 727 milyon TL'ye yükselttiğini ve Banka'nın konsolide sermaye yeterlilik rasyosunun ise yüzde16,72 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Hakan Ateş, DenizBank olarak 2009 yılı boyunca sağlam temeller üzerinde sağlıklı bir büyüme performansı sergilediklerini belirtti. Sektörde hazine bonosu ve devlet tahvili portföyünün toplam aktiflere oranı yüzde 32'ye çıkarken bu oranın DenizBank'ta neredeyse üçte biri düzeyinde olmasına rağmen, gerçek bankacılık yaparak yüksek kar elde edilebileceğini kanıtladıklarını vurgulayan Ateş, Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ederek, aktif ve mevduatı krediye dönüştürme oranında sektördeki öncülüklerini sürdürdüklerini kaydetti.

"SEKTÖR ORTALAMASININ ÜZERİNDE PERFORMANS SERGİLEDİK"

DenizBank'ın 2009 yılında elde ettiği performansın memnuniyet verici olduğunu belirten Ateş şunları söyledi: "2009 yılında net karımız sektör ortalamasının üzerinde bir performansla yüzde 77 arttı ve 605 milyon TL'ye ulaştı. Krizin damgasını vurduğu bir yılda ulaştığımız bu başarıda kuşkusuz, geliştirdiğimiz DenizBank'a özel çözümlerin önemli etkisi var. 2009 yılında ana fon kaynağımız olan müşteri mevduatımızı sektörün üzerinde bir performans ile konsolide bazda yüzde 24 oranında artırarak, 14 milyar 701 milyon TL'ye yükselttik. Mevduatı krediye dönüştürme rasyosu yüzde 126 olarak gerçekleşerek, sektördeki ilk 10 banka arasında üst sıralardaki yerimizi koruduk. 2009 yılında konsolide kredilerimiz yüzde 7 oranında artarak, 18 milyar 558 milyon TL'ye yükseldi."

DenizBank, zengin ürün yelpazesi ile müşterilerin farklı ihtiyaçlarına dönük finansman desteğini sürdürerek, bireysel, tarım ve kamu finansmanı başta olmak üzere bütün segmentlerdeki kredilerini artırdı. Bu doğrultuda;Ticaret, Sanayi, Esnaf ve Meslek Odaları ile iş ortaklıkları imzalayan DenizBank, 2009 yılında 239 adet odanın üyelerine özel faiz oranlarıyla kredi olanağı yaratmaya devam etti ve işletme kredilerini 2,7 milyar TL'nin üzerine çıkardı. Tarım Bankacılığı Grubu tarafından üreticilere kullandırılan net kredi tutarı yüzde 9 artış ile 1.233 milyon TL'ye ulaştı. Projeli yatırım kredileri ile birlikte tarım sektörüne verdiği toplam kredilerin net tutarı 1.536 milyon TL'ye yükselen DenizBank, bu artış ile 2009 yılında da "tarım sektörüne en fazla kredi kullandıran özel banka" oldu. DenizBank tüketici kredileri, 2009 yılsonunda bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında artarak 3.970 milyon TL'ye ulaştı.

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, karlı ve sürdürülebilir büyüme hedefleriyle yürütülen çalışmaların 2009 yılında başarılı sonuçlar yarattığını belirterek, şöyle devam etti: "DenizBank olarak tarımı, KOBİ'leri ve kamu projelerini öncelikli alanlarımız olarak belirledik. Kamu Bankacılığı'nı sektörde ilk kez ayrı bir işkolu olarak tanımlayarak, önemli kredi kuruluşları ile imzaladığımız anlaşmalarla 40'a yakın projeye uygun maliyetlerle uzun vadeli finansman desteği sağladık. Kamu bankacılığı nakit kredilerimizi 2008 yılı sonuna göre yüzde 58 oranında artırdık."

Ateş şunları ekledi: "Tarım alanındaki yenilikçi yaklaşımlarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizin değerlerini yaratan tüm kesimlere destek verebiliyor olmak bizler için özel önem taşıyor. Şüphesiz ana hissedarımız Dexia'nın tecrübeleri bu süreçlerde bize güç katıyor. DenizBank'ı, hizmet kalitemiz ve müşterilerimizin memnuniyeti ile daha da büyüteceğiz."

"DENİZBANK TİCARİ KARTLAR PAZARINDA LİDER OLDU"

KOBİ'lerin, ülke ekonomisindeki yeri ve öneminin farkında olan DenizBank, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirdiği yenilikçi ürünleriyle KOBİ'lere yönelik finansman desteğini sürdürdü. Hızlı çözümler üretebilmek için, işletmelere SMS başvurusu ile dört ayrı kredi seçeneğini bir arada sunan İşletme Kart'a sahip olma fırsatı sağladı ve bu erişim kolaylığı ile İşletme Kart adedini 63 bine yaklaştırdı. DenizBank, Türkiye çapında tarım üreticilerine özel hizmet anlayışıyla tasarladığı "Yeşil Damla" konseptli şubelerinin sayısını 35'e yükseltti. Yeni açılan şubeler ile birlikte tarım bankacılığı şubelerinin sayısı 215'e çıktı ve tarım kredilerinin coğrafi alanı ve kapsamı genişletilmiş oldu. DenizBank, SMS yoluyla başvuru alımına başlayarak, "Üretici Kart"a erişimi kolaylaştırdı ve kart adedini 261 binin üzerine çıkardı.  DenizBank, KOBİ'ler için tasarladığı İşletme Kart, üreticiler için geliştirdiği Üretici Kart ve diğer ticari kartları ile 2009 yılında ticari kartlar pazarında lider oldu.

"DENİZBANK, TÜKETİCİ KREDİLERİNDE 3.970 MİLYON TL'YE ULAŞTI"

2009 yılında tüketici ve kredi kartı kredilerinde, fark yaratan ürünleri ve krediye ulaşımı kolaylaştıran kampanyaları sayesinde başarılı bir performans gösteren DenizBank'ın tüketici kredileri, 2009 yılsonunda bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında artarak 3.970 milyon TL'ye ulaştı. DenizBank, 2009 yılında farklı segmentlere hitap eden, birbirinden ayrışan özelliklere sahip kredi kartı ürün yelpazesine Fenerbahçe Bonus Card ve GS Bonus Card'ı ekledi. Uygulanan kampanyalar ile kart adedi ve hacmindeki artışa paralel olarak DenizBank kredi kartı kredileri sektörün çok üzerinde bir büyüme ile yüzde 24 artarak 673 milyon TL oldu. DenizBank, istikrarlı büyüme hedefi doğrultusunda, bilgi teknolojisi, şube ve insan kaynağı yatırımlarına 2009 yılında da devam etti. Grubun büyüklüğü yurt içinde ve yurt dışında toplam 450 DenizBank şubesine ek olarak 12 adet iştirak şubesi ile 462 şubeye ve 8,698 çalışana ulaştı.