Düzce'de Köylüye Tarım Müdürlüğünden Meyve Fidanı

Düzce'nin Ovapınar köyünde Tarım İl Müdürlüğü tarafından Ceviz Demonstrasyon Bahçesi Tesisi ve Fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Törende 40 aileye 3 bin 750 meyve fidanı dağıtıldı.

Düzce'de Köylüye Tarım Müdürlüğünden Meyve Fidanı
Ovapınar köyünde gerçekleştirilen törene Düzce Valisi Bülent Kılınç, Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, Beyköy Belediye Başkanı Osman Kılıç, İl Tarım Müdür vekili Ayhan Ünal, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşa yapan Vali Bülent Kılınç ilk olarak bir hikaye anlattı. Kılınç, "Bir gün padişah gezmeye çıkar. Bu sırada yaşlı bir adamın meyve fidanı diktiğini görür ve yanına giderek. Amca sen bu meyve fidanını dikiyorsun ama sen bunların meyvesini göremezsin ki der. Bunun üzerine yaşlı amca ben göremesem de çocuklarım torunlarım görür yerken bana dua ederler der. Bunun üzerine padişah çıkartır yaşlı adama bir kese dolusu altın verir. Yaşlı adam padişahım gördün ağaç meyvesini şimdiden vermeye başladı der. Biz küçükken hiç para ile meyve almazdık. Bahçemizden ağaçlardan toplardık. Meyve fidanı para kazanmaktan öte bir zevktir. Hepinizin birer bahçesi var bu bahçelere meyve fidanı dikelim. Çünkü Düzce meyve fidanı dikim yeri olarak çok güzel" dedi.
Milletvekili Erbay, artık bir koyup beş alınacağını ifade ederek "Devlet tarıma atık öne veriyor. Bunu en güzel şekilde değerlendirelim. Bahçeleri gezelim hep birlikte 1 tane ceviz ağacı bir tane şeftali ağacı görmemiz mümkün değil. Bunlarda lazım. Sadece fındıktan beklenti içinde olmamız yanlış. Devlet olarak biz görevimizi yapıyoruz vatandaş olarak sizlerde görevinizi yapacaksınız. Artık tarımı da bilerek anlayarak yapacağız" şeklinde konuştu.
İl Tarım Müdür vekili Ayhan Ünal, Düzce'nin verimli toprakları ve özellikle büyük pazarlara yakın olması gibi önemli avantajlara sahip olduğuna dikkat çekti. İl Tarım Müdürlüğünün Düzce'de tarımsal ürün desenini çeşitlendirmek amacı ile bazı projeler uyguladığına değinen Ünal "Meyve yetiştiriciliği projesi kapsamında ilimizde üretim yapan Fidan Üretim A.Ş. (FÜPAŞ) ile birlikte 2008 yılında yaklaşık 5 bin adet meyve fidanı dikimini gerçekleştirdik. Bu sene 4 bin adet meyve fidanı dikeceğiz. Son iki yılda kurduğumuz bahçelerde kullandığımız fidanların yüzde 50'sini İl Tarım Müdürlüğümüzün bütçesinden karşıladık. Diğer kısmını ise FÜPAŞ'tan promosyon olarak aldık. Düzce'de FÜPAŞ gibi bir firmanın olmasının avantajlarını değerlendirmek istiyoruz" dedi.
Bu senede başta armut ve elma olmak üzere kiraz, badem, erik, nektarın, kayısı şeftali, Trabzon hurması gibi meyve fidanları ile il merkezinde ve ilçelerde toplam 40 üreticiye 100 dekar meyve bahçesi kurduklarını söyleyen Ünal "Bu çalışmalarla Düzce'de kapama meyve bahçesi kültürünü geliştirmeye çalışıyoruz. İlk defa dikimini yapacağımız nektarın, badem, şeftali gibi ürünlerin ilimizde adaptasyon kalibiyetini belirlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte meyve fidanı diktiler ve fidanlar dağıtıldı.