63. AB - Türkiye Karma Parlamento Konferansı Toplantısı

Adalet Bakanı Sadullah, mahkeme kararları ve yargı sürecinin devam etmesi nedeniyle Ergenekon'a 'terör örgütü' demeyeceklerini, konuyla ilgili yargı sürecinin sonuçlanmasını bekleyeceklerini belirtti.

63. AB - Türkiye Karma Parlamento Konferansı Toplantısı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 63. Avrupa Birliği (AB) - Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'deki asker-sivil ilişkilerine değindi. Bakan Ergin, "Türkiye'de şu anda hiçbir sivil, barış döneminde askeri yargı kapsamında yargılanmayacak, bu tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Bir kısım eksiklikler var ise de onları da anayasa değişikliğinde gidermeyi öngörüyoruz. Türkiye, Kopenhag siyasi kriterleri yeteri ölçüde karşılandığı için zaten 2005'te müzakereler
fiilen başlatıldı. Mükemmel noktada olduğumuzu söylemeyeceğim, elbette eksikliklerimiz var ama hükümet ciddi çalışmalar içerisinde. Türkiye'de her geçen gün bir öncekinden daha sivil, daha demokrat bir kamu hukuku rejimi oluşturmak noktasında adımlar atılıyor. Bu noktada tam bir siyasi kararlılık söz konusu. Asker - sivil - yargı ilişkileri arasında son dönemde yaşananlar, parlamentoda yasalaşan bir düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından anayasanın 145. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.
Dolayısıyla ilk anayasa değişikliği paketi içerisinde anayasanın bu maddesinde de bir düzenleme yapmak suretiyle bu eksiği de gidermeyi amaçlamaktayız" dedi.
Kıbrıs sorununa değinmemesi eleştirilen Bakan Ergin, Kıbrıs konusunun kısa bir sürede, KPK gibi bir platformda ele alınamayacak kadar derin ve karışık olduğunu ve bu platformda öne sürülecek olan çözüm önerilerinin konuyu çözmeyeceğini söyledi.
KPK toplantısında bulunanlardan biri de AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle idi. Füle, Türkiye'deki asker-sivil ilişkilerine değinerek, "Kendi ülkemin geçmişine ve diğer Varşova paktı ülkelerinin geçmişine baktığımda ve özellikle de o dönemlerde askerlerin yaptıkları planları hatırladığımda Türkiye'de dahil olmak üzere bugün burada temsil edilen ülkelere karşı yapılan planları hatırlıyorum. Şimdi geçmişe bakıp o günün oyun düzeni bugünün gündemiyle kıyasladığımda Türkiye'nin de parçası
olduğu NATO aklıma geliyor. Şu kadarını söyleyebilirim ki bu bahsi geçen asker ve sivil ilişkileri değişiyor ve değişmekte. Ben bu konuda iyimserim" şeklinde konuştu.