Yeni Doğanlar İşitme Tarama Testinden Geçiriliyor

Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Doğumevi, Numune Eğitim Araştırma, Çukurova, Ceyhan ve Kozan Devlet Hastaneleri işbirliği ile yeni doğanlar 'işitme-tarama testi'nden geçiriliyor

Yeni Doğanlar İşitme Tarama Testinden Geçiriliyor
Adana'da İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Adana Doğumevi, Numune Eğitim Araştırma, Çukurova, Ceyhan ve Kozan Devlet Hastaneleri işbirliği ile yeni doğanlar "işitme-tarama testi"nden geçiriliyor.
Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, işitme kabiliyetinin, çocuğun o lisana özgü sesleri oluşturarak konuşmasını gerçekleştiren ve bozan en önemli faktör olduğuna dikkat çekti. Kemik, "İşitme kaybı ile doğan yada doğumdan sonra işitme kaybına sebep olabilecek bir travma, hastalık veya ilaca maruz kalan çocuklar, eğer işitme kaybı zamanında teşhis edilmez ve rehabilitasyon programlarına alınmazlarsa psikolojik ve sosyal gelişmeleri yetersiz olur ve ilerleyen yıllarda eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalırlar. Bu durumda da, bu çocuk sadece 'işitme kaybı olan bir insan' olmaktan çıkar ve 'psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bir özürlü' haline gelir; toplumda üretken bir birey olarak yerini alamaz ve hayatı boyunca sosyal güvenlik kuruluşlarının özel desteğine ihtiyaç duyan bir birey durumuna düşer." Şeklinde konuştu.
Doğuştan işitme kayıplarının ülkemizde çoğunlukla 3 yaş civarında teşhis edildiğini ifade eden Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, şöyle devam etti:
"İşitme engeli ile erken teşhis yöntemleri hakkında bilgi yetersizliği ve erken teşhis sağlayan teknolojilerin yaygın olmaması işitme engeli teşhis yaşını geciktirmektedir. İşitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile işitme taramalarının gerçekleştirilmesi, kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarının yapılmasını sağlamak üzere Bakanlığımızca "Yenidoğan İşitme Taraması Programı" başlatılmıştır. Hedefimiz; hastanelerimizde doğan her yeni doğana, daha taburcu olmadan işitme taraması testlerini uygulayabilmektir.
Bu program kapsamında, doğum yapılan hastanelerimizin tamamında, Yenidoğan İşitme Taraması Ünitelerinin kurulması hedeflenmiştir. Adana'da doğum yapılan 7 hastane, Ceyhan ve Kozan Devlet Hastanelerinde yeni doğanların taranmasına başlanmıştır."
13 BİN 941 BEBEK TARAMADAN GEÇTİ
Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, 2008 yılında Adana'da 2 bin 600 bebeğin taramadan geçirildiğini, bu taramalarda tek taraflı işitme kaybı bir, iki taraflı işitme kaybı bir bebeğin tespit edildiğini söyledi. Dr. Aytekin Kemik, "Hastanelerimizde. 2009 yılında Taranan bebek sayısı 13.941, Tek taraflı işitme kaybı tanısı konulan bebek sayısı 68, İki taraflı işitme kaybı tanısı konulan bebek sayısı ise 15 olarak tespit edilmiştir."dedi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr Ülkü Tuncer, geçen yıl 1-5 yaş gruplarında 50 çocuğa kohlear implant takıldığını söyledi.
SAĞLIK PERSONELİNE EĞİTİM
Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde, İşitme Taraması Bölge Eğitim Merkezi olarak belirlendi, Hatay'daki çeşitli hastanelerde görev yapan aralarında doktor, odiyolog, odiyometri teknikeri, ebe ve hemşireden oluşan 37 sağlık personeline tarama eğitimi verildi.
Hekimevi'nde ve Adana Doğumevinde katılımcılara 2 gün süreyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Tuncer, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Uz. Dr. Yalçın Çöktü, Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelliler Müdürü Odiyolog Özgül Akın, Adana Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinden Odiyometri T. Elif Topçu ve İl Sağlık Müdürlüğü Müdürlüğü-Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şubesi Müdürü Mutlucan Karaman tarafından eğitim verildi. Kursiyerler, eğitimin birinci gününde teorik ikinci günü ise pratik eğitimden geçirildi.