TBMM'de 'ırkçılık' tartışması

Aden Körfezi'ndeki TSK deniz unsurlarının görev süresinin uzatılmasının görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu'nda 'ırkçılık' tartışması yaşandı.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, kendisini ırkçılıkla suçlayan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik'e, "Çıkıp burada, 'Biz PKK'nın sinsi uzantıları olmayı kabul etmiyoruz, reddediyoruz' diyemezseniz siz PKK'nın sinsi uzantılarısınız. Sizlere söyleyecek başka lafım yok" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap denizi ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin görüşmelerini sürdürüyor. Tezkerenin görüşmeleri sırasında CHP grubu adına konuşan CHP İstanbul Milletvekili Elekdağ, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyine ve PKK'ya karşı çok boyutlu, milli bir strateji geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Elekdağ, bu strateji kapsamında TSK'ya da önemli görevler düştüğünü belirtti.

Elekdağ, TSK'nın önce sivil zayiata yol açmadan ve bölgenin huzur ve istikrarını bozmadan PKK'yı etkisizleştirmeyi öngören bir askeri politik konsept geliştirmesi ve buna uygun bir askeri kuvvet yapılanması oluşturması gerektiğini dile getirdi.

Elekdağ, "Amaç, uçar birliklerle yapılacak cerrahi nitelikli operasyonlarla nokta hedeflerin sürekli vurularak PKK'nın güven duygusunun yok edilmesi ve çözülme psikolojisi yaratılarak teslime zorlamak olmalıdır" şeklinde konuştu.

Dış odaklar tarafından AK Parti hükümetine dayatılan PKK ile müzakere stratejisinin Türkiye'yi selamete değil felakete götüreceği uyarısında bulunan Elekdağ, "Yanlış strateji yanlış ilaç gibidir. Öldürür" dedi.

Söz alan BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Elekdağ'ın BDP'yi etnik milliyetçilikle suçladığını söyleyerek, "Biz etnik milliyetçi değiliz. Biz Türkiye'nin demokratikleşmesi için mücadele veren yasal bir partiyiz. Asıl etnik milliyetçiliğin ötesinde ırkçılık yapan Sayın Elekdağ'dır. Anayasal vatandaşlık talebimizi bile yasa dışı, demokrasi dışı olarak algılamıştır. Sorunun çözümü konusunda partimizin muhatap alınması karşısında adeta hezeyana düşmüş ve bizi yasa dışı örgüt gibi göstermeye çalışmıştır" diye konuştu. Özçelik, anamuhalefet partisinin bu ırkçı yaklaşımının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Özçelik'in 'ırkçılık' suçlaması üzerine yeniden söz alan Elekdağ şunları söyledi:

"Benden önceki konuşmacıdan sadece iki soruma cevap vermesini rica edeceğim. Bunlardan bir tanesi, acaba mensup olduğu parti adına buraya çıkıp, 'PKK yasa dışı bir örgüttür, terörist bir örgüttür' diyebilir mi? İkinci sorum şu olacaktır. Acaba bu kürsüye çıkıp, 'Biz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü hükümlere riayet etmeye hazırız. Bizim için öngörülecek çözüm bu çerçeve içinde olmalıdır' diyebilir mi?"

Elekdağ'ın sözleri üzerine BDP sıralarından tepki sesleri yükseldi. Elekdağ, BDP milletvekillerine, "Neden sakin olup beni dinlemiyorsunuz. Beni burada ırkçılıkla suçladınız. Söylediklerime kulak vermeniz ve hakikaten söylediğiniz gibi bir partiyseniz o zaman çıkıp burada, 'Evet PKK bir terör örgütüdür, biz bunu kınıyoruz, dışlıyoruz, ilişkimiz yoktur' demeniz lazım. Buraya çıkıp, 'Biz PKK'nın sinsi uzantıları olmayı kabul etmiyoruz, reddediyoruz' demeniz lazım. Eğer bunu diyemezsiniz siz PKK'nın sinsi uzantılarısınız. Sizlere söyleyecek başka lafım yok" karşılığını verdi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ise CHP'nin yüce Meclis çatısı altında darbecileri, çeteleri savunmasının, Meclis'in zeminine uygun bir tarzla söylendiğini ifade etti. Birdal, "Darbecilere ve darbelere sığınmaktan ne yarar umuyorsunuz. O nedenle gerilim ve şiddetten uzak, ne sözünüz varsa burada söyleyin" diye konuştu.

Ezilenlerden, emekçilerden, özgürlüklerden yana olması beklenen anamuhalefet partisinin statükocu, militer ve darbeci bir tutum içine girdiğini öne süren Birdal, bu tutumu kınadıklarını ifade etti.

BDP'li Birdal'ın, 'darbeci' suçlamasına ise CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol cevap verdi. Başta Genel Başkan olmak üzere birçok CHP'linin, menzil içindeyken darbeyle, darbecilerle kavga etmiş insanlar olduğunu vurgulayan Anadol, kapatılan DTP'nin bir süre önce, 'orduda cuntayla, darbeyle hareket eden, bu yolda çaba gösterenler hakkında meclis araştırması açalım' diye verdiği önergeye CHP'nin lehte oy verdiğini, iktidar partisinin ise aleyhte konuşarak reddine sebep olduğunu bildirdi.


Anadol, "Kim bu Parlamento'nun altında darbecilere sahip çıkıyorsa, darbecilere sempati gösteriyorsa alçaktır, şerefsizdir" dedi.