Katar ve Malezyalılar Erciyes'e talip

Erciyes Dağı'nda 26 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilmesi planlanan 276 milyon Euro'luk turizm master yatırımlarına Katar ve Maleyzayalı yatırımcılar ve işadamları talip.

Kayseri heyetinin her iki ülkede bir hafta süren görüşmelerinden olumlu sonuçlar alındı. Katar ve Malezyalı yatırımcıların önümüzdeki günlerde Erciyes’e gelerek, yerinde inceleme yapacakları ifade etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Özhaseki, Uluslararası bir kayak merkezi yaratmak için Erciyes’in mükemmel bir arazi ve topografyaya sahip olduğunu belirtti. Son olarak Katar ve Malezya’ya bir haftalık ziyaret gerçekleştirdiklerini ve bu konuda görüşmeler yaptıklarını anlatan Özhaseki, özellikle Katarlı işadamlarının Erciyes projesine ilgi duyduğunu ve yakında inceleme yapmak üzere Kayseri’ye geleceklerini açıkladı. Özhaseki şunları söyledi:

“Dağın yüksekliği ve iklimsel şartlar, yapay kar yapma olanakları gerçekleştirildikten sonra, en az 5 aylık bir kış sezonunu garanti etmektedir. Böylesi yüksek kaliteli entegre bir ürünle, gelişen Orta Doğu ve Doğu Avrupa pazarlarına girilebileceğini düşürdük. Bu konuda ilk ciddi girişimimizi, bize şu anda altyapı ve bazı tesislerin ihalesi için 60 milyon TL kaynak sağlayan İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ve Kaski Genel Müdürümüz Ender Batukan’la birlikte önce Katar, ardından Malezya’ya giderek burada yatırımcılarla görüştük. Yüzde 50, 50 oranıyla sıcak para aktığı takdirde, Erciyes master planındaki tüm yatırımlar 3 yıl içinde hayata geçer.”

MEKANİK TESİSLER KURULACAK

26 milyon metrekarelik bir alanda 276 milyon euroluk harcamayla yapılacak yatırımlar için Arap işadamlarıyla görüşmeler sürerken, bir yandan da Hisarcık ve Hacılar arasında Serçer Yaylası olarak adlandırılan yer ile Erciyes’te bulunan tesisler arasında 6 adet mekanik tesis yapımı için ihale yapıldığını belirten Başkan Özhaseki, “Kayakçılar tesislere kadar arabalarıyla gelmeyecek. Önce Serçer Yaylası’na gelecekler. Araçlarını orada bırakıp 6 adet mekanik tesisi kullanarak, kayarak buraya kadar gelecekler” diye konuştu.

OLİMPİYLATLARA EV SAHİPLİĞİ AMAÇLANIYOR

Kayseri'yi, Türkiye'nin kış sporları merkezi haline getirmeye dayalı Erciyes Master projesi sayesinde, 5 bin kişiye iş olanağı sağlanması, büyük çapta ulusal ve uluslararası spor olaylarına, uzun vadede Dünya Şampiyonası ve hatta Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapılması hedeflenirken, 100 milyon euro doğrudan, 100 milyon euro dolaylı gelir etkisi yaratılacak.
Projeye göre mevcutta 5 olan lift sayısı ilk aşamada 11'e, toplamda 20'ye çıkacak. Lift uzunluğunu 7.5 kilometreden 16.5 kilometreye, toplamda 34.8 kilometreye uzanacak. Halen 9 kilometre olan pist uzunluğunu ilk aşamada 59 kilometreye, toplamda ise 160 kilometreye çıkartılacak. 150- 170 hektarlık alanda yapay karla kaplı pistler yapılacak, günlük 10- 30 bin kayakçı- kar sörfçüsü için kapasite oluşturulacak. Dört ana başlıkta toplanacak yatırımlarla, mekanik tesisler ve karlama üniteleri oluşturulacak. Erciyes dağında restorantlar, otoparklar, sağlık üniteleri, alışveriş merkezleri, günübirlik alanlar, kayak kulüpleri için tesislerle halen bin dolayında bulunan yatak kapasitesi, ilk planda 6 bine ulaşacak. Projenin tamamı için 276 milyon euroluk bir yatırım gerçekleşecek.