Ekonomik kurtarma paketini açıkladı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunan halkına ekonomi için alınan ekstra önlem paketini açıkladı.

Tüm televizyon kanallarının yayınlarını yarıda keserek canlı verdikleri ulusa sesleniş konuşmasında Papandreou, "Uçuruma giden yoldan dönmek için gerekli adımları atmamız gerekiyor" dedi. Yunanistan Başbakanı'nın açıkladığı önlem paketinde tüm yakıtlarda vergi oranının arttırılması, emeklilik yaş sınırının arttırılması, tüm maaş harcırahlarının yüzde 10 oranında kısılması, kamu kesiminde 2010 yılı zam yapılmaması ve bu yıl kimsenin işe alınmamasıyla tüm maaşlarda tavan sınırının getirilmesi öngörülüyor.
Papandreou önlemlerin detayları hakkında bilgi vermezken detayların gelecek günlerde açıklanması bekleniyor. Papandreou'nun dramatik tonda yaptığı konuşmada "çocuklarımızın geleceği ve bizlerin geleceği için bu önlemleri almak zorundayız" sözü dikkat çekti.

Yorgo Papandreou Avrupa Birliği'nin baskısı sonucunda 2. önlem paketini açıkladı. 1. önlem paketinde yüksek gelir gruplarına ekstra vergi, off-shore şirketlerinin vergi oranlarının arttırılması ve yatırıma gitmeyen karların vergi oranlarının arttırılması gibi önlemler alınmıştı. Aynı zamanda kamu kesiminin tüketim bütçesi yüzde 15 oranında kısılmıştı.