Otel Müdürlerine 'Lejyoner Hastalığı' Semineri

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, otel müdürlerine yönelik suyun doğru kullanımı, sistemlerde enerji verimliliği ve lejyoner hastalığı konusunda bir seminer düzenlendi.

Otel Müdürlerine 'Lejyoner Hastalığı' Semineri
Havuz kimyasalları ve bu konudaki alanlarda faaliyet gösteren bir firma tarafından The Marmara Otel'de düzenlenen seminerde, katılımcılara dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda bilgi verildi. Firma yetkilisi Recep Özgan, slayt eşliğinde sunumunu gerçekleştirdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Seminerin su, enerji ve hava kirliliğinin yönetimi ile ilgili olduğunu kaydeden Özgan, "Türkiye'de turizmin geldiği nokta ortada. Dolayısı ile insanlara hizmet veren turizm sektörümüzde, bu
konularda hizmetin kalitesini düşünecek olursanız suda değişik hastalıkları, lejyoner hastalığı, havuz suyunun, banyo suyunun dezenfeksiyonu gibi çok ciddi konular var. Çünkü bunlarla ilgili olabilecek herhangi bir hata sonucunda tur operatörleri birçok internet sitesinde turistik tesislerimizin isimlerini yayınlıyor. Bu da büyük bir müşteri ve gelir kaybına neden oluyor" dedi.
Firmanın Endüstri Geliştirme Mühendisi Fransız Patrice Herve, 'legionella pneumophila' olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir tür akciğer enfeksiyonu olan 'lejyoner hastalığı'nın üzerinde özellikle İngiltere'de ve Fransa'da çok ciddi şekilde durulduğunu söyledi. Bu konuda son 10 yıldır İngiltere ve Fransa hükümetleri tarafından geliştirilmiş belli kanunlar olduğunu ifade eden Herve, "Özellikle içme, kullanma suları ve soğutma suları üzerine. Şirketimiz bu konuda değişik bir teknoloji olan
klordioksit gazı üreterek sistemlerde bakteri üremesini engelleyen Envirox'u geliştirdi. Bu konudaki kurallar uygulanmaya başlanmadan önce vaka sayısı yüksekti. Daha sonra bu teknolojiler uygulanmaya başlandıkça aşağı doğru bir eğilim gösterdi" diye konuştu.
Kendi ülkesinden bir örnek veren Herve, "Fransa'da 6 yıl önce yılda bin 500 dolayında vaka görülüyordu ve ölümler oluyordu. Ama bugün 600-700 vaka tespiti oluyor ama bu ölüm demek değil" dedi.
Firmanın Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yanbolu ise, özen gösterilmediğinde otel havuzlarındaki tehlike olan lejyoner hastalığına karşı Fransa ve İngiltere hükümeti tarafından uygulanan kanunlar olduğunu söyledi. Türkiye'de şu anda bu konuda kanun olmadığını dile getiren Yanbolu, "Sadece öneri taslakları var. Türkiye'de vaka bildirilmiyor. Türkiye'deki en büyük sıkıntı da bu" şeklinde konuştu.