Arabanlı Üreticilerden İran Fıstığı Getirilmesine Tepki

Gaziantep'in Araban ilçesindeki antepfıstığı üreticileri, İran'dan fıstık getirilmesine izin verilmesinin yerli üreticiyi olumsuz etkileyeceğini belirttiler.

Arabanlı Üreticilerden İran Fıstığı Getirilmesine Tepki
Araban'ın Hasanoğlu köyünden üretici Hasan Özdemir, antepfıstığında yaşanan fiyat artışlarının, çiftçinin elinde ürün bulunmamasından ve İran'dan ithalatın yasak olduğunu da fırsat bilen stokçuların aç gözlülüğü yüzünden olduğunu belirtti. Bir kaç stokçunun fıstık stoklayarak piyasada suni fiyat artışı sağladıklarını savunan Özdemir, "Hem ülke ekonomisi hem de biz antepfıstığı üreticilerinin ekonomisine zarar veriyorlar, yetkililer soruna bir çözüm bulsunlar" dedi.

Antepfıstığı bahçesini yetiştirmek için bir çiftçinin 20 yıl gibi uzun bir süre uğraş vermek zorunda kaldığını kaydeden Özdemir, şunları söyledi: "Üretici, çocuk büyütür gibi yetiştirip meydana getirdiği bahçelerden iki yılda bir mahsul alıyor. 30-35 yıl gibi uzun bir süreden sonra ilk defa 2009 yılında biz çiftçiler 9 TL'den antepfıstığı sattık. Çiftçinin elinden çıkan fıstık bir kaç stokçu tüccar tarafından toplandı. Bu stokçular piyasada suni fiyat artışı oluşturuyorlar. Bu fiyat artışlarına da haklı olarak Gaziantep'teki baklavacılar tepki gösteriyor. Fıstık fiyatlarının normal fiyatına inmesi için Gaziantepli siyasilere baskı yaparak İran'dan fıstık ithalatı yapılması isteniyor. İran'dan ülkeye fıstık ithalatı serbest kalırsa, başta Gaziantep olmak üzere, Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt ve diğer illerdeki üreticiler olumsuz etkilenir. Gaziantep'teki siyasetçiler ve yetkililer birkaç stokçunun depolarındaki stokladıkları fıstıkları tespit edip piyasaya çıkarma yolları arasınlar. İran'dan fıstık ithalatı yolunu seçmesinler, aksi halde biz antepfıstığı üreticileri olarak batarız."