Büyükşehir Organik tarımda örnek oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yarımada bölgesindeki çiftçilere “organik tohum” dağıtımına Seferihisar'dan başladı. Uygun üretim koşullarının sağlanmasıyla 23 çeşit tohumdan 400 tona kadar ürün alınması hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Organik Tarım Birimi tarafından yürütülen çalışmalar, Tahtalı Havzası’nın ardından Yarımada bölgesinde de hızla yaygınlaştırılıyor.
“Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar Seferihisar’ın Turgut, Ulamış, Orhanlı ve merkezde bulunan köyleri ile Urla’nın Yağcılar, Özbek, Kalabak, Kuşçular, Zeytinler, Nohutalanı, Kadıovacık, Bademler, Ovacık ve Yenice köylerindeki üreticiler organik tarıma geçti.
Üreticilere sadece teknik destek vermekle kalmayıp her zaman yanlarında olmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “organik sebze tohumu” dağıtımına Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nden başladı. Yarımada bölgesinde toplam 57 üretici proje kapsamında organik tarıma geçerken, yeni taleplerin gelmesiyle sayının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.
Proje kapsamında Seferihisar’da ve Urla’da toplam 175 dekar alanda 23 çeşit organik sebze üretimi gerçekleştirilecek. Kabak, barbunya, fasulye, kavun, kereviz, biber gibi çeşitlerden oluşan sebzelerden, dikimleri gerçekleştirildikten sonra uygun yetiştirme koşullarının sağlanmasıyla önümüzdeki süreçte 350 – 400 ton organik ürün elde edilmesi hedefleniyor.
YERELDE KALKINMA
Organik tohum dağıtımı için yerli üreticilerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi Organik Tarım Birimi yetkililerinin toplantısında, Orhanlı Köyü Muhtarı Mehmet Şükrü Ener ile Köy-Koop Birliği Başkanı ve Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muhittin Akbulut da organik tarımın yaygınlaşmasının yerel kalkınma için önemine değindiler. Organik tarım çalışmalarının devam etmesini dileyen Köy-Koop Birlik Başkanı Muhittin Akbulut, “Organik tarım yaygınlaşır ve organik ürün alıcılarına rahat ulaşabilirsek, çocuklarımız da bu işe devam ederler, istihdam alanları açılır ve köyler boşalmaz, yerelde kalkınma sağlanır” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR, ORGANİK TARIMDA ÖRNEK OLDU
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde “organik tarım”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdürüyor.
- Efemçukuru Havzası’nda “İzmir Enfesi” adıyla yeni bir tür üzüm yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
- Tahtalı Havzası’ndaki çiftçilere yönelik toprak ve yaprak analizi yaptırılıyor.
- Tahtalı Havzası’nda bağ çubuğu başta olmak üzere organik tarım amaçlı meyve-zeytin fidanları dağıtımı hedefleniyor.
- Organik tarım yapan çiftçilere ücretsiz danışmanlık veriliyor.
- Organik tarım yapan üreticiler ile alıcıların buluşturulması için çeşitli çalışmalar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte “organik ürün pazarı” kurulması amaçlanıyor.
- “Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’da organik tarım” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor.