Mısır, Turizmdeki Büyüme Hedefini Türkiye İle Gerçekleştirmek İstiyor

Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen turizmcileri ağırlamak üzere 14'üncü kez kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 'konuk ülke' Mısır'ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ortak bir basın toplantısında bir araya getirdi.

Mısır, Turizmdeki Büyüme Hedefini Türkiye İle Gerçekleştirmek İstiyor
Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen turizmcileri ağırlamak üzere 14'üncü kez kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), "konuk ülke" Mısır'ın Turizm Bakanı Zoheir Garranah ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ortak bir basın toplantısında bir araya getirdi.

İki ülke arasındaki turist alışverişinin artmasına yönelik olarak geliştirilen "Ortak Destinasyon" projesinin de tanıtıldığı toplantıdan "Vize kaldırılabilir" müjdesi çıktı.
11-14 Şubat tarihleri arasında 14'üncü kez kapılarını açan EMITT Fuarı'nın "konuk ülkesi" Mısır, düzenlediği bir basın toplantısıyla başta Türkiye pazarı olmak üzere turizme dair hedeflerini açıkladı. Mısır Turizm Bakanı Zoheir Garranah ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı toplantıda küresel ekonomik krizin iki ülkenin turizmini nasıl etkilediği değerlendirildi.

Küresel kriz ve domuz gribi gibi sorunlar nedeniyle 2009 yılında dünya çapındaki turizm pazarında 10 milyar 700 milyon dolarlık bir daralmaya neden olduğunu, ülkesinin turizm gelirlerinin ise bu dönemde 200 milyon dolar azaldığını ifade eden Garranah, bu şartlar altında dahi 12 milyon turist misafir ettiklerini söyledi.
Seyahat acenteleri ve havayolu şirketleri ile koordineli çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Zoheir Garranah, 2010'da karşılaşabilecekleri zorlukları yeni yatırımlarla aşmayı planladıklarını belirtti. Akdeniz sahilindeki tesislerin yeniden yapılandırılması gibi çalışmalar sonucunda ülkesindeki turizm sektöründe büyüme hedeflediklerini ifade eden Garranah "EMITT Fuarı aracılığıyla Mısır'ın sahip olduğu güzellikleri tüm dünyanın bilgisine sunmayı amaçlıyoruz. Mısır'ın yeni hamlesi pek çok medeniyete
beşiklik eden topraklarını ve farklı alanlarda sahip olduğu turizm potansiyelini daha iyi tanıtmak olacaktır" dedi.

2009 yılında Türkiye'ye 27 milyon, Mısır'a ise 12 milyon civarında yabancı turist gelmesine rağmen iki ülke arasında seyahat eden kişi sayısının 100 binin altında kalmasına önemle değinen Bakanlar, bu sayıyı artırmak için ne gibi adımlar atılabileceğini de ele aldılar.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2009 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında krize rağmen yüzde 3'lük bir artış gözlendiğini, bu sayede de önemli bir gelir kaybının yaşanmadığını belirterek "Başta Mısır olmak üzere Doğu Akdeniz çanağında yer alan diğer ülkelerle ortak destinasyon oluşturulmasına önem veriyoruz. Bilindiği üzere geçtiğimiz yıllarda Lübnan ve Suriye ile ülkemiz arasındaki vize uygulamasını kaldırdık. Diğer bir dost ülke Mısır ile de vizelerin kaldırılması için çalışmalar
yürütebiliriz" dedi.

Türk turizminin gelişmesine yönelik yatırımların devam ettiğini de sözlerine ekleyen Günay, şunları söyledi: "Geçen yıl ağırladığımız 27 milyon yabancı turistin önemli bir kısmı sahil kenarlarını tercih etti. Diğer bir ifadeyle bu kişiler kitle turizmi içinde yer aldılar. Ancak biz ülkemizdeki arkeoloji, doğal, termal, golf ve kongre gibi alternatif turizm alanlarındaki zenginliklerimizi de artırmaya çalışıyoruz."