İran, CIA ajanı iddiaları için açıklama istedi

İran, Kanada'nın Tahran'daki eski Büyükelçisi Ken Taylor'ın CIA için çalıştığı iddialarına açıklık getirilmesini istedi.

İran, CIA ajanı iddiaları için açıklama istedi
İran'ın resmi haber ajansı İRNA, Tahran'daki Kanada maslahat güzarının Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak konuya itiraz notunun kendisine iletildiğini duyurdu.

İtiraz notunda, ''Kanada Büyükelçisi'nin eylemi, Viyana sözleşmesinin uluslararası diplomatik kuralları düzenleyen maddelerine aykırıdır. Kanada, bu konuda İran'a açık cevap vermelidir'' ifadelerine yer verildi.

Oshawa'daki Trent Üniversitesi tarih Profesörü Robert Wright'ın, 23 Ocakta satışa sunulan "Our Man in Tehran" isimli kitabında Büyükelçi Taylor'ın CIA'nın fiili ''istasyon şefi'' olduğu ileri sürülmüştü.

Kitapta Taylor, İran hakkında elde ettiği bilgileri dönemin Kanada Başbakanı Joe Clark'a ilettiği ve onun da bu bilgileri ABD'nin eski Başkanı Jimmy Carter ile paylaştığı ifadeleri yer alıyor.

İran'da 1977-1980 döneminde görev yapan Taylor'ın bu süre boyunca ABD'nin İran'daki silahlı silahsız birçok operasyonunu ya bizzat yönettiği ya da organize ettiği iddia ediliyor.

"GlobeMail" gazetesine konuşan eski Büyükelçi Taylor, kitapta yer alan bilgileri ve hakkındaki iddiaları yalanlamamıştı.