Dünyanın İlk Gençlik Zirvesi One Young World Londra'da Gerçekleştirildi

Sabancı Holding'in resmi sponsorları arasında olduğu dünyanın ilk gençlik zirvesi 'One Young World' Londra'da başladı.

Dünyanın İlk Gençlik Zirvesi One Young World Londra'da Gerçekleştirildi
Sabancı Holding'in resmi sponsorları arasında olduğu dünyanın ilk gençlik zirvesi "One Young World" Londra'da başladı.
8-10 Şubat tarihleri arasında Londra'da gerçekleştirilen zirvenin önceki akşam resmi açılış töreni yapıldı. Açılışta Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, ünlü müzisyen ve aktivist Sir Bob Geldof ve Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu ile Nobel Ödüllü Ekonomist Muhammad Yunus dünya gençlerine seslendiler. Zirvenin ilk gününde ise Kofi Annan, Muhammad Yunus, Sir Bob Geldof ve Desmond Tutu gibi dünyaca ünlü isimler oturumlara katılarak görüşlerini gençlerle paylaştılar.
Dünyanın 192 ülkesinden One Young World Zirvesi'ne katılan bine yakın delegenin arasında 15 Türk genci de yer aldı. Türk gençleri, kendi yaşıtlarıyla dünya meselelerine ilişkin fikir alışverişinde bulunma olanağının yanı sıra Muhammad Yunus, Oscar Morales gibi dünyaya yön veren isimlerle de tanışma fırsatı buldular.
One Young World zirvesinin resmi açılış töreni 7 Şubat akşamı Old Billingsgate'de yapıldı. Thames Nehri'nde yapılan tekne turunda ülke bayraklarıyla resmi geçit töreni düzenlendi. Ardından tören alanına gelen katılımları zirvenin kurucuları Kate Robinson, David Jones ile Sir Bob Geldof , Muhammad Yunus ve Desmond Tutu karşıladılar. OYW Londra Korosu'nun konserinin ardından ise Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Sir Bob Geldof ve Desmond Tutu konuşmalarını yaptılar.
Londra Excel Kongre Merkezi'nde yapılan zirvede "dinler arası diyalog, medyanın gücü çevre ve küresel iş dünyası" gibi konular tartışıldı. Kofi Annan, Muhammad Yunus, Sir Bob Geldof ve Desmond Tutu gibi isimlerin yanı sıra çeşitli ülkelerden katılan delegeler de oturumlarda söz alarak konuşma yaptılar. Senatör John Kerry de video mesajıyla katılımcılara seslendi.
Zirvenin ilk gününde gerçekleştirilen ve George W. Bush'un yeğeni Lauren Pierce Bush'un da konuşmacı olarak katıldığı "Global İş Dünyası" konulu panelde, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Deniz Çıkış da bir konuşma yaptı.
Çıkış, konuşmasında şu görüşlerini dile getirdi: "Dünyada çokuluslu şirketler, doğru yaklaşımlar sergileyerek fakirlikle mücadelede daha etkin olabilirler. Küçük ticari işletmeler, sivil toplum örgütleri ve hükümetlerle karşılaştırıldığında çok uluslu şirketler, refahın adaletli dağılımında daha güçlüler. Çokuluslu şirketlerin dünya üzerindeki birçok küçük devletten daha yüksek bütçeleri mevcut. Bu şirketler, dünyanın farklı yerlerinde faaliyet gösteriyorlar ve etkileri sınırları aşıyor. Uluslararası
ticaretin artması, lojistik ve iletişimdeki gelişmeler küresel iş dünyası için sadece pazar payını artırmak için bir fırsat değil aynı zamanda topluma karşı borçlarını ödemeleri için de olanaklar sunuyor. Ancak bu şekilde küreselleşme, fakirlikle savaşarak tüm dünya toplumlarının ortak faydasına hizmet edebilir."
"Genç Davos" olarak da adlandırılan One Young World zirvesine Türkiye'den gitme hakkı kazanan 15 gencin katılımı, Sabancı Holding tarafından sağlandı. Zirveye katılacak gençler, dünya liderlerine vermek istedikleri mesajlarını bir dakikalık video olarak facebook.sabanci.com adresine yükleyenler arasından yapılan seçimle belirlendi. Seçim sürecinde Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin çektikleri 80'in üzerinde video değerlendirildi. Yapılan seçimde İngilizce seviyesi, mesaj içeriği ve üniversite
çeşitliliği gibi kriterler göz önüne alındı.