Hatay Ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı Projesinin Sözleşmesi İmzalandı

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) arasında Hatay ve Osmaniye illeri lojistik master planı projesinin sözleşmesi imzalandı.

Hatay Ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı Projesinin Sözleşmesi İmzalandı
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen imza töreni özellikle İskenderun Limanı için tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Törende konuşan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Müfit Tennioğlu imzalanan lojistik master plan projesinin İskenderun limanı ile birlikte bölgenin kalkınması açısından son derece önemli olduğunu İskenderun ve Hatay'ın tamamının bu gelişmelere hazırlanması için bu planının uygulanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti ise master planının İskenderun Limanı ve bölge için ne anlama geldiğinden söz etti. Serdengeçti, master planı sonrasında İskenderun Limanı'nın en iyi hangi şekilde çalışması yönünde çalışmalar yapılması için alt yapı oluşturma çalışmalarını amaçladıklarını belirterek, "İddia ediyorum tüm ajansların yaptığı plandan daha iyi plan yaptık. Hatay ilinde başlayan stratejik plan anlayışının sonucunda bizim işimiz kolaylaştı. Özellikle özelleştirme sonrasında daha etkin ve verimli çalışması için gerekli olan bir plan yaptık. Limanın daha etkin çalışabilmesi için alt yapısının oluşacağı bu plan bize doğru analizi yaptıracaktır. Ordu, Osmaniye, Hatay,İskenderun bağlantısının yapılması lazım. Karayolu Demir yolu bağlantısının kurulması lazım ki mallarını Ortadoğu pazarına götürmek isteyen ihracatçımız bizim lojistik köyümüze mallarını getirsin gümrüklemesini yapsın ve mallarını Ortadoğu'ya götürsün. Dolayısı ile İskenderun'u GAP'a ve Halep'e bağlayacak yolun tasarlanmasıdır. Tüm bunlar master planının tasarlanmasında ortaya çıkacaktır" şeklinde konuştu.
İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek ise bölgede müthiş bir potansiyel olduğunu ifade ederek, "Bu master planıyla İskenderun Limanının eski canlılığına kavuşacağını ümit ediyorum. İskenderun bir liman kenti ve burada yaşayan insanların limandan ekmeklerini çıkarması kadar doğal bir şey yoktur ve bu yolla işsizlik noktasında bölgesel bir çözüm oluşmuş olacaktır. Bu gün tarihi bir gün atılacak imza ise tarihi bir imza niteliği taşımaktadır" dedi
İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su ise projenin bölge ekonomisi ve Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

VALİ LEKESİZ'DEN DOĞRU SORU DOĞRU CEVAP ANALİZİ
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de dünyada en uzun yaşayan canlı türünün uyumluluğunu kaybetmeyenler olduğuna dikkat çekerek hiçbir kurum yada özel şirket bulunduğu dünyaya ve ortama uyumluluk sağlayamaz yenilemez ve yenilenmez ise kaybeder oyundan düşer benzetmesinde bulunarak konuşmasına başladı.
Lekesiz, İskenderun Limanı'nın stratejik yapısına dikkat çektiği konuşmasında sözlerine şöyle devam etti:
"İskenderun Limanı'nın yıllık geliri 9 milyon TL ya da 9 milyon dolar net hatırlamıyorum ama şimdi doğru soruyu sormak lazım. Bölgemizde ticaret hacmi oldukça yüksek iller var. Geniş bakacak olursak çevremizde Rusya, Kafkaslar, Ortadoğu bölgesi Akdeniz havzasına hitap edecek stratejik bir konumdayız. Şimdi doğru soruya gelelim İskenderun Limanı benzeri bir limanı böyle bir coğrafyada örneğin Hollandalıların ya da İngilizlerin elinde olsaydı yıllık getirisi 9 milyon dolar mı olurdu ya da 90 milyon dolar ve üzerimi olurdu? Tabii ki ikinci seçenek olurdu. O halde bu bizim derhal kapatmamız gereken bir açıktır. Meseleleri bu güne kadar profesyonelce ele alamamış olabiliriz birçokta sebep olabilir. Soruyu doğru sorup doğru cevap aldıktan sonra Hükümetimizin de desteği ile doğru hedefe koşmamız lazımdır. Küreselleşmeyi seviyorum birinin dalgası diğerini etkiliyor ama böyle bir dünya korkunç bir rekabeti beraberinde getiriyor. Uyum yeteneğimizi geliştirip kapasitemizi arttırmaz isek oyundan düşeriz."

"MERSİN LİMANIN YÜZDE 60 POTANSİYELİNİ İSKENDERUN LİMANI ALACAK"
İskenderun Limanı'nın özelleşmesi sonrasında ortaya çıkan tabloda Mersin Limanı'na göre çok büyük avantajı olduğunu söyleyen Lekesiz, "Birincisi coğrafi yakınlık açısından, Mersin Limanı'nın konteynır taşımacılığı açısından avantajlı hale gelecektir. Kayseri'de dahil olmak üzere çevre illerin ticari taşımacılığı İskenderun limanın konteynır terminaline dönüştürülmesiyle birlikte buraya kayacaktır. Mersin Liman'ın mevcut yapısının en az yüzde 60'ı bize döner. Kaldı ki biz bu coğrafyayı hedefleyerek çalışmalarımızı düşürürsek sahip olduğumuz coğrafyaya haksızlık ve saygısızlık etmiş oluruz. Dediğim gibi Kafkasları, Irak'ı Orta Doğu'yu, Akdeniz'i tamamını hesaplamamız lazım. Mersin limanı ile İskenderun limanını teknik yapıdan ele aldığımız zaman İskenderun Limanının avantajlı durumda olduğunu görmekteyiz. Zaten özelleştirilmede fiyatın yükselmesinin sebebi de bu özelliklerin fark edilmiş olmasıdır. Limanın hareketlenmesiyle birçok sektör ama üç ama beş yıl içerisinde liman sayesinde hareketlenecek. Bunların hiç biri hayal değildir. Bu planın projelendirilmesinde emeği geçenleri kutluyorum ve hayırlı olması dileklerinde bulunuyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Hatay ve Osmaniye illeri lojistik master planı projesinin sözleşmesi
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Müfit Tennioğlu ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti tarafından Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz huzurunda imzalandı.