'İmem' İle 5 Yılda Bir Milyon Kişi Meslek Sahibi Olacak

Yaklaşık 5 yılda bir milyon kişiyi meslek sahibi yapma hedefiyle hazırlanan "uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri" (UMEM) projesi Bursa'da tanıtıldı.

'İmem' İle 5 Yılda Bir Milyon Kişi Meslek Sahibi Olacak
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürlüğü iş birliğiyle UMEM projesi tanıtıldı. Açılış konuşmasını yapan BTSO Başkan Yardımcısı Ali Hazır, iş gücüne katılma oranının yüzde 50'ler ve işsizlik oranının da yüzde 11'ler civarında olduğu ülkemizde, hedefin "daha çok iş, daha çok aş üretebilmek" olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin daha zengin olması için daha çok çalışması ve insanlarını daha iyi eğitmesi gerektiğini söylemek kahinlik olmasa gerek" dedi.
Her yıl iş gücü piyasasına 800 bin gencin katıldığını vurgulayan Hazır, işsizliğin en önemli sebebi olarak mesleksizliği gösterdi. UMEM projesinin uygulanacağı 19 iden biri olan Bursa'da 497 şirketle anket yapıldığı bilgisini veren Hazır, ilk etapta 3 endüstri meslek lisesinde 18 bin 460 kişinin eğitim göreceğini belirtti.
Bursa Valisi Şehabettin Harput da konuşmasında, ülkemizde işsizliğin en önemli sebebinin 'vasıfsızlık' olduğuna işaret ederek, "Ülkemizin en önemli meselesi olan işsizliğin çözümü için atılan en önemli adım bu projedir. Gönülden alkışlıyorum" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz, projenin, iş gücünün eğitim ve becerisininin yanı sıra, işletmelerin verim ve rekabet gücünü artırmasının hedeflendiğini kaydetti. Sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme için teknoloji ve okullaşma oranının artması gerektiğini belirten Ersöz, "Yaşadığımız çağ bilgi çağıdır. Ülkemizde büyümeyi sürekli kılacak olan vasıflı insan gücüdür. Amacımız insanlarımızın eğitim kalitesini yükselterek onlara iş bulmaktır" diye konuştu.
Ersöz'ün verdiği bilgiye göre, İşkur geçen yıl 167 bin kişiye mesleki eğitim kursu verdi. Fakat eğitim alanlardan sadece yüzde 23'ü istihdam edildi. Bu proje kapsamında Bursa'da 3 okul seçildi. 81 ilde 111 okula 90 milyon TL'lik makine-teçhizat yatırımı yapıldı, 2011 yılında da 120 milyon TL ayrılacak. 5 yılda yaklaşık 1 milyon işsiz eğitimden geçecek.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan da, imalat sanayiinin öneminin altını çizerek Bursa'da çalışanların yüzde 35'inin imalat sektöründe istihdam edilmekte olduğunu söyledi. Bursa sanayisinin yüzde 40'a yakınını tekstil, konfeksiyon ve deri sanayiinin oluşturduğunu belirten Sayan, özellikle 2004 yılından bu yana ihracatta otomotiv sektörünün payının giderek artmakta olduğunu vurguladı. Bursa'nın ihracatında Avrupa ülkelerinin ön planda bulunduğunu hatırlatan Sayan, son yıllarda Fransa'da pazar payı artarken, diğer Avrupa ülkelerine olan ihracatın azaldığını belirtti.
Sayan, Bursa'da krizle birlikte azalan istihdamın ise henüz kriz öncesi seviyeleri yakalayamadığını söyledi. Sayan, Bursa'da işsizlerin ve çalışanların yaş dağılımlarının Türkiye ile benzerlik gösterdiğini, ancak işsizler ve çalışanlar arasında meslek-teknik lisesi mezunlarının oranının daha yüksek olduğunun görüldüğünü söyledi.
Sayan, ayrıca Bursa ve çevresinde krize bağlı olarak işten çıkarılma oranlarının yüzde 51 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu, imalat sanayiinde ise bu oranın yüzde 70'lere ulaştığını anlattı. Bursa'da tekstil ve giyim eşyası gibi bazı ana sektörlerde personel devir hızının yüksek olduğunun görüldüğünü vurgulayan Sayan, bu sektörlerde çalışanların dörtte birinden fazlasının diğer sektörlerden geldiğini belirtti.
Toplantıda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) araştırmacılarından oluşan proje ekibi, Bursa'da hangi becerilere sahip eleman sıkıntısının en yoğun olduğuna dair bilgileri sanayi ve hizmet sektörü temsilcileri ile paylaştı.
PROJE HAKKINDA
Türkiye'nin en büyük meselelerinden biri olan işsizliği azaltmak maksadıyla 20 Temmuzda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından kamuoyuna duyurulan 'BECERİ10' projesi, Çalışma Bakanlığı, İş-Kur, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) tarafından yürütülüyor. Proje, İş-Kur'a kayıtlı işsizlere, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda alacakları meslek edindirme kurslarını takiben TOBB üyesi olan firmalarda sağlanacak ücretli staj imkanı yoluyla tecrübe kazandırılmasını hedefliyor. "Beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği" sloganıyla yola çıkan proje kapsamında meslek edindirme kursları açılacak. Staj sonunda başarılı olan kursiyerleri işe alacak firmalara dört buçuk yıla varan sigorta prim teşviki verilecek.
UMEM projesi, hem işsizlere, hem de ihtiyaç duydukları becerilere sahip iş gücünü bulma sıkıntısı çeken firmalara önemli avantajlar getiriyor. Benzeri daha önce Türkiye'de uygulanmamış olan proje çerçevesinde, önümüzdeki aylarda Bursa'da bir dizi meslek edindirme kursları açılmaya başlanacak.
İçerik ve kontenjanları TOBB ETÜ tarafından belirlenen kurslara katılan işsizler, 3 ay boyunca teorik ve pratik eğitim alacak ve kurs süresi boyunca kendilerine günlük 15 TL ücret ödenecek. 3 aylık teorik ve pratik eğitimin ardından kursları tamamlayan kişilerin daha sonra sanayi kuruluşlarında 3 ay staj yapmaları sağlanacak.
Projenin üçüncü ayağında ise başarılı olan stajyerlerin tamamına yakınının Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'na üye olan firmalarda istihdam edilmeleri sağlanacak.
Projeye katılan firmalar İŞKUR tarafından o ilde açılacak kurslarda talep belirtmek suretiyle söz sahibi olacak. Bunun yanında, meslek kurslarını tamamlamış olan kursiyerleri stajyer olarak çalıştıran firmalar herhangi bir maaş ödemezken, stajyerlerin günlük 15 TL olarak belirlenen ücretleri ise İş Kur tarafından karşılanacak.