Barınma problemi Bartın Üniversitesi'nin büyümesini engelliyor
Yeni kurulan üniversiteler arasında yer alan Bartın Üniversitesi, barınma imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı planlanan sayıda öğrenci alımı yapamı
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, basın bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, üniversitenin hem idari hem fiziki olarak hızla büyüdüğünü ama barınma probleminden dolayı aynı hızda öğrenci sayısını artıramadıklarını söyledi.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne bağlı olarak Bartın'da faaliyet gösteren üç fakülte, üç yüksekokul ve iki enstitü, 2008 yılında Bartın Üniversitesi çatısı altında birleştirilmiş ve kurucu rektör olarak Prof. Dr. Ramazan Kaplan atanmıştı. Kurulduktan sonra, idari personelini yüzde 160, akademik personelini de yüzde 300 artırdıklarını ifade eden Kaplan, aynı doğrultuda üniversitenin fiziki yapısında da önemli iyileştirmeler kaydettiklerini söyledi. Öte yandan, bu gelişmelere paralel olarak öğrenci kontenjanında aynı büyümenin yakalanamadığını dile getiren Kaplan, bunun en büyük gerekçesi olarak da Bartın'da yaşanan barınma sorununu gösterdi. Rektör Kaplan, 2010-2011 öğretim yılında, bir önceki yıla göre bin 100 civarında kontenjan artırımına gidilmesinin bile, Bartın'da ciddi bir konut sıkıntısı yaşanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Kaplan, bu sorunun aşılması için özel sektörü yeni yurtlar yapmaya davet etti.
"BARINMA PROBLEMİNDEN DOLAYI KONTENJAN YÜZDE 30'DA KALDI"
Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, 2011-2012 öğretim yılında öğrenci kontenjanını en fazla yüzde 50 civarında artırabilecek kapasitede olduklarını ifade etti. Kaplan, barınma probleminden dolayı bu oranı yüzde 30 civarında planladıklarını söyledi. Bartın'da yaşanan barınma probleminin çözümü için yeni öğrenci yurtlarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Kaplan, her yıl en az bin öğrenciyi barındıracak şekilde yeni yurtların açılmasının şart olduğunu vurguladı.
Bartın Üniversitesi'nin yeni kampus alanının kamulaştırma işleminin de bittiğini belirten Kaplan, üniversitenin büyümesi noktasında en büyük engelin barınmanın teşkil ettiğini ifade etti. Üniversite'de eğitim gören 3 bin 842 öğrencinin 860 adedi YurtKur'a ait yurtta kalırken, geri kalan 3 bin civarında öğrenci özel yurt ve evlerde kalmaktadır.
ÜÇ YENİ FAKÜLTE İLE BİRLİKTE MESLEK YÜKSEK OKULU AÇILIYOR
Ayrıca, önümüzdeki dönemde üç yeni fakülte ile birlikte ilçelerin konumu ve ihtiyacına göre meslek yüksek okuluna bağlı bölümlerin açılmasının da kararlaştırıldığı bilgisini veren Prof. Kaplan, üniversitenin, kapılarını yabancı öğrencilere de açtığını vurguladı. Prof. Kaplan, şöyle dedi:
"Bartın üniversitesi, 2010-2011 yılında 28 yabancı uyruklu öğrencinin kaydını yapmıştır. Yabancı öğrencilerin devlet üniversitelerine alınmasının önündeki engellerin YÖK tarafından kaldırılması çok önemli, bu fırsatın üniversiteler tarafından iyi değerlendirilmesi gerekiyor."