Halka Arz Seferberliği sayesinde İMKB'ye kote şirketlerin sayısı katlandı (Özel)

Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) başlattığı Halka Arz Seferberliği meyvelerini veriyor. Seferberliğin başladığ

Sermaye Piyasası Kurulu ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) başlattığı Halka Arz Seferberliği meyvelerini veriyor. Seferberliğin başladığı mayıs ayına kadar 6 şirket borsaya kote iken, bu sayı kasım ayında 21'e çıktı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Son 7 ayda 15 şirket geldi. Bunda kuşku yok ki Halka Arz Seferberliği ve farkındalığın artması etkili oldu." dedi.

Sene sonu itibariyle 25 şirketin halka arzını öngördüklerini vurgulayan Erkan, ilerleyen günlerde 1-2 şirketin daha Ulusal 100 Endeksi'nin üyesi olacağını dolayısıyla hedeflerin yakalanacağını dile getirdi.

İMKB Başkanı Erkan, Cihan'a yaptığı açıklamada önümüzdeki sene için irili ufaklı pek çok şirketin halka arz hazırlığı yaptığını belirtirken, "Halka Arz Seferberliği çok iyi gidiyor. Muhtelif illerde toplantılar yapıyoruz. Bire bir görüşmelerle tereddütleri gidermeye gayret ediyoruz. Tabii taleplerin de giderek arttığını gözlemliyoruz. Yani farkındalık eksikliği yavaş yavaş gideriliyor." ifadelerini kullandı.

Borsaya olan ilginin tırmandığını, tırmanmaya da devam edeceğinin altını çizen Hüseyin Erkan, şunları kaydetti:

"Sonbahardan itibaren halka arz süreci süratlendi. Yaz aylarında da bu süratin devamını gözlemledik. Özellikle ağustos-ekim arasında referandumdan kaynaklanan duraklama görüldü. Malum şirketler için 6-7 Mayısta ilk Halka Arz Zirvesi'ni yaptık. Mayıs ayına kadar sadece 6 tane halka arz vardı. Bu sayı, mayıstan sonra giderek arttı ve 21'e çıktı. Geri kalan 15 şirketimiz son 7 ayda geldi. 4,5 aya karşılık 7 ayda 6'dan 21 e çıktık. Bu farkındalığın artmasında, kuşku yok Halka Arz Zirvesi etkili oldu. Daha önce sene sonunda 25'e yakın şirketin İMKB'de yer alacağı öngörüsünde bulunduk. Önümüzdeki günlerde 1-2 halka arz daha olacak dolayısıyla hedeflerimizi tutturacağız."

Erkan, halka açılmanın şeffaflık ve denetimi de mümkün kılacağını belirtirken, aile şirketlerine şu uyarılarda bulundu:

"Şeffaflık bir tercihtir aynı zamanda bir zarurettir. Kamu tarafından zarurettir, şirketlere baktığımızda da olması gereken bir unsurdur. Şirketler kendi ortaklarına ne kadar şeffaf iseler, yani amca ve babalarına ne kadar şeffaf iseler halka açıldıktan sonra küçük ortaklarına da aynı oranda şeffaf olmalıdır. Bu adaletin, ahlakın getirdiği bir şeydir. Denetim, küçük yatırımcının hakkını korumayı amaçlar. Şirketler korkmamalı, zaten altyapısı hazır, kurumsallaşmış, kurumsallaşmaya niyetli şirketlerin bununla ilgili bir sorunu yok. Halka arzla, sermaye piyasasıyla tanışmanın getirileri o kadar çok ki kaygıların bunun yanında bir önemi yok. Halka açık şirketler en önemlisi tüm dünya tarafından tanınıyorlar, kredibilitileri artıyor. Hisse senetleri teminat olarak kullanılıyor. Kendi yatırımcıları aynı zamanda markalarının da alıcısı oluyor. Yani şirketler daha uzun hayatta kalıyor. Şirket yeni bir yatırım yaptığında banka kredisi yerine yepyeni fonlar elde edebiliyor."