Doğalgaz borçluları torba yasadan şikâyetçi: Biz neden yokuz

Hükümetin trafik cezası, sigorta primi tahsili, vergi, elektrik ve su borçlarını da içine alan kamu alacaklarını yeniden yapılandırma tasarısı doğalga

Hükümetin trafik cezası, sigorta primi tahsili, vergi, elektrik ve su borçlarını da içine alan kamu alacaklarını yeniden yapılandırma tasarısı doğalgaz borcu olanları içermiyor. Bu duruma tepki gösteren borçlular, İstanbul Gaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) gibi henüz özelleştirilmemiş belediye şirketlerinin zamanı geçmiş alacaklarının da bu kapsama alınmasını istiyor. Ancak Maliye ve ilgili şirketlerin buna cevabı olumsuz. Çünkü bu tür şirketler özel sektörde sayılıyor. Ancak bu durumu 'baştan savma' olarak niteleyen tüketiciler, tasarının Meclis görüşmelerinde kendilerinin de kapsama alınmasını talep ediyor.

Doğalgaz borçlusu İbrahim Hamzaoğlu, hükümetten konutların gaz borçlarını da yeniden yapılandırma kapsamına dâhil etmesini istiyor. Bir ara dara düştüğü için gaz borcunu ödeyemediğini 3 bin liralık anaparanın şimdi 15 bin liraya ulaştığını aktaran Hamzaoğlu, "İSKİ'nin alacaklarını bu çalışmanın içine kattılar ama evlerin doğalgaz borcunu katmadılar. Hatta organize sanayideki doğalgaz borcunu bile yapılandırmışlar. Elektrik, su var da neden doğalgaz yok?" diye soruyor.

Hamzaoğlu, bu anlamda mali yapılandırmanın kapsamının genişletilmesi halinde borcunu vakit kaybetmeden ödeyeceğini taahhüt ediyor.

Maliye Bakanlığı, konuyla ilgili olarak Cihan'ın sorularına, yapılandırmanın kamu alacaklarını ilgilendirdiğini, dolayısıyla özel sektöre olan borçlar noktasında bir şey yapılamayacağını dile getirerek cevapladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İGDAŞ, alacaklarının vergi alacağı gibi görülemeyeceğini vurgulayan Maliye Bakanlığı, "Bu tasarı kamu alacaklarının yapılandırılması tasarısı. Belediyelerdeki gaz şirketlerinin çoğu özelleştirilmiş ya da özelleştirme kapsamında." ifadesini kullandı.

Talebin muhataplarından İGDAŞ'ın Genel Müdürü Bilal Aslan devletin özel sektörün alacaklarına yönelik bir tasarrufta bulunamayacağını belirtirken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Doğalgaz dağıtımını ağırlıklı özel sektör yapıyor. Dolayısıyla devlet özel sektörün alacaklarına yönelik bir tasarrufta bulunamaz. Ülkemizde doğalgaz dağıtımı yapan 55 şirket var. İGDAŞ dışında tamamı özel. Bu anlamda sadece İGDAŞ için bir düzenleme olamaz. Biz, belediye kuruluşuyuz ama kamu kurumu konumunda değiliz, anonim şirketiz. Alacaklarımız vergi alacağı gibi görülmemeli."

Maliye Bakanlığı ile İGDAŞ'ın açıklamalarına tepki gösteren Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da Cihan'a şu açıklamaları yaptı:

"Kamu kurumları, 'özel şirketlere olan borçlarla ilgili insiyatif alınamaz' diyerek tüketiciyi başlarından savıyor. Devlet, doğalgaz borçları noktasında hakem rolü oynayabilir. Kredi kartlarında borç yapılandırmaları yapıldı. Doğalgazda da benzeri bir uygulamaya gidilebilir. Devlet düzenleyici olup, özel sektörle görüşüp borçları yapılandırabilir. Eğer bu ödeme kolaylığı sunulmasa tüketicinin rahatlamasını, borçlarını ödemesini beklemek beyhude olacaktır."