Roman vatandaşlar CHP'den özür bekliyor

Roman vatandaşlar, CHP tarafından 1934'te çıkarılan, "Anarşistler, casuslar, memleketten kovulanlar ve göçebe çingeneler alınmazlar" şeklindeki kanun

Roman vatandaşlar, CHP tarafından 1934'te çıkarılan, "Anarşistler, casuslar, memleketten kovulanlar ve göçebe çingeneler alınmazlar" şeklindeki kanun için özür bekliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni yılın ilk günlerinde, Roman dernek ve federasyonlarının temsilcileriyle buluşacak. İzmir'de yapılması planlanan buluşma öncesi Roman dernek temsilcileri, CHP tarafından 1934'te çıkarılan, "Anarşistler, casuslar, memleketten kovulanlar ve göçebe çingeneler alınmazlar" şeklindeki kanun için kendilerinden özür dilenmesini istiyor.

Hükümetin Roman açılımı bazı kesimlerce eleştirilirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Romanlarla sürpriz bir buluşma gerçekleştirecek. Yeni yılın ilk günlerinde İzmir'de planlanan görüşme öncesi bir araya gelen Roman dernek temsilcileri, Kılıçdaroğlu'ndan 1934'de partisi tarafından çıkarılan 2510 sayılı İskan Yasası'nın 4. maddesindeki, "Anarşistler, casuslar, memleketten kovulanlar ve göçebe çingeneler alınmazlar'' ifadesi için özür dilemesini bekliyor.

Bursa Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Efkan Özçimen, görüşme öncesi Roman dernek temsilcileriyle bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirtti. Özçimen, görüşmenin en önemli maddesinin 1934 yasaları olduğunu söyledi. Özçimen, şunları söyledi:

"Biz tüm siyasilerle görüşürüz. Roman halkının dertlerini kamuoyuna taşımak ve çözmek için çalışıyoruz. Kılıçdaroğlu'ndan da böyle bir talep geldi. Biz de arkadaşlarımızla oturup konuşacağız. Hiçbir ön yargımız yok, ancak öncelikle bizi inciten ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da devlet adına özür dilediği 1934 yasası için Kılıçdaroğlu'ndan da özür bekliyoruz. Çünkü yasayı CHP çıkardı. Bu topraklar için bizim de dedelerimiz kan döktü. Cephede bizim dedelerimiz de mücadele etti. Biz de bu vatan için askerlik yapıyoruz. Ama yapılan ayrımcılık, yıllardır bizim sıkıntılar içerisinde yaşamamıza sebep oldu. Geçmişte yapılan haksızlıklar için kendilerinden özür bekliyoruz. Onun dışında ön şartımız yok, oturup kendilerini dinleyeceğiz."