New York'taki fırtınaya belediye çalışanları bile bile göz mü yumdu?

New York'u pazar günü vuran kar fırtınası şehirde hayatı iki gün süresince durdurdu. Fırtınanın kapattığı yolları açmak ile görevli araçların pazarı-p

New York'u pazar günü vuran kar fırtınası şehirde hayatı iki gün süresince durdurdu. Fırtınanın kapattığı yolları açmak ile görevli araçların pazarı-pazartesine bağlayan gece yerlerinden dahi kıpırdatılmaması, New York'ta, milyonlarca insanın bile bile kar yığınına teslim edilmesini tartışıyor. Yollardaki karı açması ve tuzlama yapması gereken araçların karın etkisini yitirmeye başladığı saatlerde iş başı yapmaması New York basınında 'neler oluyor' sorularının sorulmasına neden oldu.

Henüz yetkili bir ağızdan doğrulanmamasına karşın belediye çalışanlarının fırtınaya müdahale etmemesine neden olarak belediye bütçesinde yapılan kısıtlamanın neden olduğu ileri sürüldü. Şehir bütçesi son iki yıldır ekonomik kriz gerekçesi ile bazı kesintilere gitmişti. Bu bağlamda belediyede yeni işe alımlar durma noktasına gelirken, çalışanların birçok sosyal hakları da kesintiye uğradı.

Yerel yayın yapan Fox (WNYW) televizyon kanalına telefon ile katılan New York'un Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowtiz, "Birileri bir şey yaptı ve araçları yerinden dahi oynattırmadı. Bu nedenle fırtınadan iki gün sonra dahi hala ara sokaklar trafiğe kapalı ve ambulans, yangın araçları dahi acil durumlara müdahale edemiyor." dedi. Acil durumlarda müdahale için bekletilen araçların kim ya da kimler tarafından etkisiz hale getirilmiş olabileceği sorusuna Markowtiz, "Bilemiyorum, çalışanlar mı yoksa başka birileri mi devreye girdi de milyonlarca insanı kara teslim etti, bilemiyorum. Bakın hala otobüs, metro servisleri şehir içinde çok kısıtlı olarak yapılıyor ve milyonlarca insan işlerine gidemiyor. Bunun şehre maddi bedelini ölçmek neredeyse imkansız." diye konuştu.

SORUMLU BELEDİYE BAŞKANI BLOOMBERG

New York'ta Manhattan dışında kalan diğer semtlerde fırtınadan iki gün sonra dahi hayatın durma noktasında olmasını eleştiren New York senatörü Sarl Kruger, "Şehir yönetimi sorumludur ve biran önce yapmaları gerekenleri yapsalar iyi olur." dedi.

İtfaiye görevlileri yol kenarlarında kar altına gömülmüş araçların işlerini yapmalarında kendilerine zorluk çıkarmasından yakınırken, yine kara saplanmış otomobillerin bazı yolları kapatmasından şikayetçi oldu.

New York basını, kar fırtınasına zamanında müdahale etmeyen belediyeyi eleştirirken, New York şehri Belediye Başkanı Michael Bloomberg eleştirilerin merkezinde yer aldı. New York şehri tarihinde üçüncü dönem bu göreve getirilen tek belediye başkanı olan ve dünyanın en zenginler listesinde 17. sırada yer alan Bloomberg, "Panik olacak bir durum yok. Şehrimiz ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor." diye kendini savundu.

DÜNYANIN EN MODERN ŞEHRİ FIRTINAYA TESLİM OLDU

Kar fırtınası nedeniyle kapanan J. F. Kennedy ile LaGuardian havalimanları pazartesi akşamı itibariyle az sayıda uçak seferlerine açılırken, New Jersey'deki Newark uluslararası havaalanı ancak salı günü yine kısıtlı uçuşa açılabildi. Bu arada New York ve çevresindeki havalimanlarında iptal edilen uçak sefer sayısı 6 bine ulaştı.

New York şehri ile havalimanları arasında ulaşımı sağlayan metrolar ile otobüsler de fırtınanın ikinci gününde hizmet veremedi.

Pazartesi günüde yüzlerce yolcu havalimanlarında sabahlamak zorunda kalırken, tren istasyonlarında da kuyrukların uzunlukları dikkat çekti. New York ve New Jersey eyaletlerinde trenler hizmet vermeye başladı ancak hiçbiri vaktinde ne ulaşacakları yerlere ulaşabiliyor ne de zamanın da hareket edebiliyor. Şehir içinde otellerde boş yer bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, New York'ta çok az sayıda çalışan taksilere de rağbet aşırı oldu.

New York ve New Jersey'de yollarda kalanlara polis, itfaiye ekipleri yiyecek, sıcak içecek ve battaniye taşırken, bazı yolcu otobüslerinin otobanlarda kaldığı bildirildi.

Salı sabahı ancak New York şehrinde 4 metro hattı hafta sonu programıyla hizmet vermeye çalışırken, şehir içinde otobüslerde yine çok kısıtlı olarak sefer yapmaya başlayabildi. Otobüslerin yalnızca Salı günü ana caddelerde servis verdiğini açıklayan belediye yetkilileri bugün servis alanının daha geniş sahayı kapsayacağını dile getirdi.

NEW YORK VE NEW JERSEY KARA GÖMÜLDÜ

Pazar günü şiddetli rüzgarla birlikte yağan kar en fazla New Jersey ile New York'ta etkili oldu. Fırtınanın en fazla kar bıraktığı yer New Jersey'in Rahway yerleşkesi oldu. Fırtına sonrasında Rahway'de kar kalınlığı 81.2 cm olarak ölçüldü. New York'un ve dünyanın en modern şehri olarak bilinen Manhattan'da kar kalınlığı 51 cm olarak hesap edildi. Ulusal Metoroloji Servisi kayıtarına göre kar kalınlığı; New York'un Staten Island yerleşkesinde 74 cm, New Jersey'in Elizabeth semtinde 78 cm, Güney Carolina'nın Franklin bölgesinde 25 cm, Philadelphia şehrinde 30.5 cm, Boston şehrinin güney bölgelerinde 48 cm olarak rapor edildi.