Augustus Tapınağı'na Büyükşehır desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi, zamanla eğilen ve yıkılmaya yüz tutan Roma döneminden kalma Augustus Tapınağı'nın duvarlarını güçlendirdi.

Birçok

Ankara Büyükşehir Belediyesi, zamanla eğilen ve yıkılmaya yüz tutan Roma döneminden kalma Augustus Tapınağı'nın duvarlarını güçlendirdi.

Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan ve bugünüyle olduğu kadar tarihiyle de dünyaya örnek olan Başkent'teki tarihi eserleri koruma ve ortaya çıkarma çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, son olarak duvarları yıkılmaya yüz tutan Augustus Tapınağı'nı yeniden sağlamlaştırdı.

Augustus Tapınağı, ilk olarak M.Ö. 25 yılında Frigyalılar tarafından inşa edildi. Zamanla zarar gören tapınak, Roma İmparatoru Augustus'a ithaf edilerek ve bir bağlılık nişanesi olarak Galatya Bölgesi'nin Roma İmparatorluğu topraklarına katılmasından sonra Roma eyaletinin yeni yönetim merkezi haline gelen Ankara'da yeniden yapıldı. Tapınağın duvarlarına Latince ve Helence iki dilde, kırmızı renkle boyalı harflerle, Türkçe'de "Ankara Anıtı" olarak bilinen "Res Gestae Divi Augustus" kazınmıştır. Yazıt, Augustus'un kendi eliyle kaleme aldığı ve Roma'daki anıt mezarının girişinde bulunan ancak daha sonra çalınan iki tunç sütun üzerine kazınmış olan orijinal belgenin kopyasıdır. Tapınağın üzerindeki bu kopya günümüze kadar büyük oranda korunmuş ve Roma dönemine ait en önemli belgelerden biri kabul edilmiştir. Yazıt, Augustus'un gerçekleştirdiği işlerin bir listesini vermekle kalmaz, imparatorluktaki kurumsal işleyişi de tasvir eder.