Belçika'da Flamanar ile Valonlar arasındaki gelir farkı arttı

Belçika'da Flamanların 'biz kazanıyoruz siz yiyorsunuz' söylemleri kısmen de olsa haklılık kazandı. Flaman bölgesinde yaşayan vatandaşların kişi başın

Belçika'da Flamanların 'biz kazanıyoruz siz yiyorsunuz' söylemleri kısmen de olsa haklılık kazandı. Flaman bölgesinde yaşayan vatandaşların kişi başına aylık ortalama gelirinin bin 621 Euro olduğu açıklanırken, bu rakamın Valon bölgesinde yaşayan bir vatandaşın ortalama gelirinden yüzde 17, Brüksel'de yaşayan vatandaşlara göre de yüzde 11oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Belçika'da bölgesel hesaplarının açıklanmasıyla birlikte Flamanların ülkenin en zengini olduğu bir kez daha ispatlanmış oldu. Flamanların, hükümetin kurulmamasında ön plana çıkan 'biz kazanıyoruz siz yiyorsunuz' söylemleri kısmen de olsa haklılık kazandı. Zira ülkenin toplam gelirinin büyük bir kısmı Flaman toplumuna ait. Flaman bölgesinde yaşayan vatandaşların kişi başına ortalama gelirinin bin 621 Euro olduğu açıklanırken, bu rakamın Valon bölgesinde yaşayan bir vatandaşın ortalama gelirinden yüzde 17 oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı. Flaman vatandaşların gelir ortalaması Valon vatandaşlara göre yüzde 17 daha fazla iken Brüksel'de yaşayan vatandaşlara göre de yüzde 11 oranında daha fazla.

2009 yılının rakamlarına göre herhangi bir Flaman vatandaşın yıllık geliri 19 bin 456 Euro olarak hesaplanırken Valon vatandaşın yıllık gelirinin de 16 bin 620 Euro olduğu aktarıldı. Bu rakam Brüksel'de ise 17 bin 468 Euro. Bu rakamlar ışığında Flaman bölgesinin diğer bölgelere kıyasla daha zengin olduğu ortaya çıkıyor. Son 10 yıla bakıldığında ise uçurumun her geçen yıl daha da arttığı gözlemlenirken, bu artışın toplumlar arası problemleri de beraberinde getirmesinden korkuluyor. 1999 yılında Flamanlar ile Valonlar arasındaki fark sadece yüzde13 idi. Özel gelirlere bakıldığında ise uçurum çok daha fazla büyüyor. Özel gelirlerdeki gelir farkı yüzde 30'ları buluyor. Flaman bölgesinde yıllık gelir 25 bin Euro iken Valonlarda bu rakam 15 bin Euro civarında gözüküyor.

Umut verici olan ise ekonomik gelişmede Valon bölgesinin Flaman bölgesinden daha hızlı gelişim gösteriyor olması. Valon bölgesi, kriz yılı olan 2008 ve 2009'da Flaman bölgesi ekonomisinden daha hızlı bir ilerleme gösterirken, ekonomik kriz ile mücadelede zararı minimuma indirmeyi başarmıştı. Flaman ekonomisi ise bu yıllarda yüzde 3,4 oranında küçülme göstermiş ve yüzde 3,1'lik büyüme gösteren Valon hükümetinin çok gerisinde kalmıştı. Özellikle kriz süresince Flaman bölgesinde kapanan fabrikaların olumsuz etkisinin çok fazla olduğu tahmin edilirken, işsiz kalan vatandaş sayısının artmasının da ekonominin gerilemesinde etkili olduğu ifade edildi.

BETİAD: FLAMAN BÖLGESİNİ YAPILAN İHRACATLAR KURTARIYOR

Belçika Türk İşadamları Derneği gelir düzeyinde Flamanların hâlâ önde olmasını, yapılan ihracatın fazla olmasına bağlıyor. BETİAD yetkilileri Flaman bölgesinde yapılan ihracatın her geçen gün arttığını ve bunun da gelir düzeyine yansıdığını belirtti. Türk işadamlarının çalışmasının da göz ardı edilemeyeceğini belirten BETİAD'lı yetkililer, Flaman bölgesinde artan Türk işadamı sayısına da dikkat çekti.

Flaman bölgesi şu anda Belçika'nın ekonomik yükünü çekiyor diyebiliriz. Belçika'nın ekonomisinin yüzde 57'sini Flaman bölgesi oluştururken, Valonlar yüzde 23,6'sını, Brükselliler ise sadece yüzde 18,6'sını oluşturuyor.