Onaylanan İslami yayınlar, ırkçı partinin tepkisine neden oldu

Belçika'da geçtiğimiz haftalarda Flaman Hükümeti'nce karara bağlanan İslami yayınlar ırkçı Flaman Menfaati (Vlaams Belang-VB) partisinin tepkisine ned

Belçika'da geçtiğimiz haftalarda Flaman Hükümeti'nce karara bağlanan İslami yayınlar ırkçı Flaman Menfaati (Vlaams Belang-VB) partisinin tepkisine neden oldu. 2010 yılının son Genel Kurulu'nda söz alan VB'li Milletvekili Wim Wienen, İslam'ı kadın haklarına riayet etmeyen, demokratik değerleri çiğneyen ve dünyada hoşgörüden uzak bir din olarak tanımladı ve Flaman devlet kanalında İslami yayınlara izin veren kararı eleştirdi. Irkçı partinin bu yaklaşımına farklı partilerden sert tepki geldi. 1974'te resmi din olarak tanınan İslamiyet haricindeki diğer dinlerin uzun yıllardır yayın yaptığına dikkat çekildi.

Belçika'nın Flaman devlet kanalı VRT'te önümüzdeki dönemden itibaren yayına başlayacak olan İslami yayınlar, Flaman Parlamentosu'nda tartışmalara neden oldu. Irkçı Parti VB, Müslümanlar aleyhinde ve İslam karşıtı söylemlerini burada yinelerken, soruların muhattabı Flaman Medya Bakanı İngried Lieten, 1999 yılında alınan medya yönetmeliği çerçevesinde Müslüman Televizyon ve Radyo Yayını'na (MTRO) izin verildiğini ve gerekli tüm prosedürün yerine getirildiğini kaydetti. Katolik, Yahudi, Ortodoks ve Protestanların yanı sıra ateistlere de belli gün ve sürelerde devlet kanalında yayın hakkı tanındığını vurgulayan Medya Bakanı, ırkçı partinin dile getirdiği kaygıların yersizliğini tek tek örnekleriyle dile getirdi. Düşünce özgürlüğünün temel alındığını, bununla beraber uyulması gereken ilkelere İslami yayınlar için de geçerli olduğunu belirtti.

Flaman Hıristiyan Demokratlar (CD&V) grubu adına konuşan Flaman Milletvekili Veli Yüksel ise bir dünya dini olan ve Belçika'da da fertleri olan İslamiyet'e hakaret ettiği için VB'li milletvekilini kınadığını belirterek başladı sözlerine. Yüksel, "Seviyemi sizin seviyenize indirmeyeceğim. Gecikmiş olan bu yayın hakkıyla sağduyulu Müslümanların sesi duyurulmaya çalışılacak. Medyada şimdiye kadar aşırı uçların yanlış beyanlarına yer verildi. Bundan böyle çoğunluğu oluşturan sağduyulu Müslümanların düşünceleri de ekranlara getirilebilinecek." şeklinde devam etti.

Flaman Sosyalist Parti (Spa) adına konuşan Philippe De Coene ise İslamiyet'in 1974 yılında resmi din olarak Anayasa tarafından tanındığına dikkat çekerek, ''36 yıldan bu yana olması gereken bir hak gecikmeli olarak veriliyor. Laik bir birey olarak Müslüman topluma da yayın hakkı verilmesini destekliyorum. Ancak bu sayede Belçika'da tüm din ve yaşam felsefelerine eşit muamelede bulunulmuş olur." dedi.

İlk yayının 2011'in Eylül ayında başlaması beklenen Müslüman Televizyon ve Radyo Yayını (MTRO)'nun halen kuruluş aşaması devam ediyor. 36 yıldan sonra kağıt üzerinde yayın hakkı elde eden Müslüman toplumun sesinin ekranda duyurulabileceği sürenin ise oldukça kısıtlı olacağı ifade ediliyor.