Van Kent Konseyi 3. Olağan Genel Kurulu

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kentin ciddi bir şekilde kamplara bölündüğünü belirterek "Kendimizi sorumlu hissediyorsak mutlaka hepimizin ortaklaşması gerekiyor" dedi.

Van Kent Konseyi 3. Olağan Genel Kurulu Van Ticaret ve Sanayi Odası toplantı BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kurum amirleri, muhtarlar ve çok sayıda kişi katıldı. Kurulun açılış konuşması yapan Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, kent konseyinin önemli bir tartışma platformu olduğunu söyledi. Çevre yolu yapılmasının kent için hayati olduğunu aktaran Takva, özellikle de Van'ın büyükşehir olması konusunun tartışılacak olmasının önemine değindi. Akademisyenlerin de toplantı boyunca bir tartışma yürüteceklerini söyleyen Takva, "Halkın katılımı için kent konseyleri çok önemlidir. Herkesin bu konuya duyarlılıkla yaklaşılması gerekiyor. Yöneten ve yönetilenlerin ortak bir duyarlılığı ortaya çıkarması gerekiyor. Yöneticilerin halkın kararlara katılımını sağlaması için göstereceği yaklaşım, halkın zenginleşmesi ve sorumluluk üstlenmesine neden olacaktır" dedi.
Kadın, Gençlik ve Engelli meclislerinin ardından kısa bir süre sonra Çocuk Meclisi'nin de kuruluşunu gerçekleştireceklerini belirten Takva, özellikle kentte bulanan 10 bin mülteci ile ilgili konseyin bir karara gitmesi gerektiğini belirtti. Takva, "Toplumsal bir realite olan mültecilerle ilgili bir tartışma yürütmemiz gerekiyor. Onlarla ortaklaşmak gibi bir çabamız var" diye konuştu.
Daha sonra bir konuşma yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, kent konseyinin görevinin sadece önerilerini halka götürme değil, halkın görüşlerini alarak planlamaya gitmesi gerektiğini aktararak, "Halka bazen beyaz kağıtla gitmemiz gerekiyor. Biz düşüncemizi halka götürerek destek istiyoruz. Bu da halkın düşünce payını kısıyor. Topluma; 'Siz ne düşünüyorsunuz, ne görmek istiyorsunuz?' gibi soruları sormamız gerekiyor. Biz sadece 'tezimize destek olun' dersek çok kısıtlı bir tartışma yürütmüş oluruz" dedi.
Kentin tüm projeleri üzerinde bir tartışma yürütülmesi gerektiğini aktaran Kaya, çevre yolu ile ilgili bilgiler verdi. Kentin ve kentlinin çevre yoluna nasıl baktığının çok önemli olduğunu belirten Kaya, bu konunun kent konseyinde tartışılması ve karar verilmesini istediklerini ifade etti. Kaya, "Çevre yolu, kent için büyük bir ihtiyaçtır. Ama bunun nasıl yapılacağı konusunda polemikler yürütülüyor. Her şeyi bir noktaya kilitlemek doğru değil" diye konuştu.
Türkiye'de yapılan çevre yollarının nasıl yapıldığı konusunu da yine toplantıda tartışmaya açacaklarını aktaran Kaya, Türkiye'nin birçok ilinde bu tartışmaların sonlandığını ve çevre yollarının şu an kullanıldığını belirtti. Van Belediyesi'nin burada rotasını belirleyeceğini söyleyen Kaya, "Bu toplantının sonunda polemikler yürüyecek, ama biz üzerimize düşeni söyleyeceğiz. Maalesef biz kenti ciddi kamplara bölmüşüz. Hepimizin görüşleri ayrı olabilir, ama giderek kamplaşmalar oluşturuluyor. Van Kent Konseyi tüm dinamiklerin ortak noktası olduğu halde yine aynı şeyler yapılıyor. Kentte kendimizi sorumlu hissediyorsak mutlaka hepimizin ortaklaşması gerekiyor" dedi.
Özerklik tartışmalarına da değinen Başkan Kaya, bu düşüncenin giderek olgunlaşacağını, ama bunun için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Kürtlerin Türkiye'de birçok tabuyu yıktığını söyleyen Kaya, "Dil ve kimlik çok önemli. Biz kent konseyi olarak da buna destek vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de, kent meclisinin aldığı kararlar doğrultusunda bir temsiliyete yöneleceklerini belirterek, demokratik özerliğin tartışıldığı bir dönemde bunun çok önemli olduğunu ifade etti. Üçer, "El birliği ile konseyleri güçlendirmemiz gerekiyor. Hepimiz farklı siyaset ve düşüncelerden olabiliriz, ama akşamları hepimiz kentin üzerindeki kirli havayı soluyoruz. Hepimizin inançları farklı olabilir, ama bizim vergilerimizle bu kentte yolsuzluklar yapılıyor. Biz kendimizi başkalarının yönetiminden sıyırıp kendi kendimizi yönetebilmeliyiz" diye konuştu.
Bölgede hukuksuzlukların olduğunu ve herkesin bundan etkilendiğini aktaran Üçer, ortak sorunların ortak akılla çözülmesi gerektiğini kaydetti. Üçer, "Her gün haberlerde 'Eroin yakalandı' haberleri sunuluyor. Peki bunun sorumlusu kimlerdir? Yapılan bu ticaret nedeniyle çocuklarımız ilkokulda bununla tanışıyor. Sadece Van'ın Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale sınırlarında izinsiz girdi-çıktı yaptığı için vatandaşlarımız öldürüldü. Kent konseyi dinamiklerinin bu tür konulara yönelik düşüncelerinin de olması gerekiyor" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Van Kent Konseyi'nin önemli gündem maddeleri arasında yer alan çevre yolu ile ilgili önemli tartışmalar yapıldı. Toplantıda söz alan kent konseyi dinamikleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri görüşlerini dile getirdi. Çevre yolu ile ilgili bir sunum yapan Van Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Zahir Demir, yapılması düşünülen 41.1 kilometrelik çevre yolunun tamamının belediyenin uygulama imar planı dışında olduğunu, yolun 13 kilometresinin ise belediye nazım imar planı içerisinde kaldığını belirtti. 18. madde uygulamasının yapılması için en az 2 yıllık bir sürece ihtiyacın olduğunu söyleyen Demir, "Böyle bir çalışma belirttiğimiz planlama, amacının dışında olan şehircilik ilkeleri, planlama esaslarına aykırı bir durumu ifade ediyor. Yol yapımı kuşkusuz bir kamu hizmetidir, ama bu hizmetin yerine getirilebilmesi için gerekli taşınmazın ise karayolları tarafından kamulaştırma yolu ile elde edilmesi gerekiyor. İmar Kanunu'nun 18. maddesi ve ilgili yönetmelikler gereğince üzerinde yapı yapmaya elverişli imar parseli oluşturmaktır. 18. madde aracılığıyla karayollarına taşınmaz kazandırmak amaç olmamalıdır. Amaç buysa mücavir alan dışında 18. madde uygulaması yapmaya valilikler yetkilidir" dedi.