Kadir Topbaş: Ambarlı arıtma tesisi 4 milyon kişinin atık suyunu temizleyecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin Avrupa'nın en büyük arıtma tesisi olduğunu söyledi. Tes

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin Avrupa'nın en büyük arıtma tesisi olduğunu söyledi. Tesisin 122 milyon 500 bin Euro'ya malolacak tesisin yaklaşık 4 milyon kişinin atık suyunu temizleyeceğini belirtti.

Kadir Topbaş, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından Ambarlı'da inşası devam eden İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulundu. İncelemeler öncesinde konuşma yapan Topbaş, tesisin 4 milyon nüfusun atık sularını temizleyeceğini ifade ederek, "Bu tesis Avrupa'nın en büyük arıtma tesisidir." dedi.

Arıtma tesisinin 560 milyon TL'lik bir yatırım olduğunu aktaran Topbaş, "Bu tesis, 438 kilometrelik bir havza, 4 milyon nüfusun atık suyunu temizleyecek. Biz bunu kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Bu yapılanlar çok kolay iş değil, artık denizler kirlenmeyecek. Denizler girilebilir bir hale gelecek. Tesis en son teknolojiyle yapılıyor. Tesiste, atık suların içinde olan atık maddeler var. Onlar çökertiliyor. Onun çamurundan kurtularak kullanılacak enerjiyle elektrik enerjisi elde edilecek. Kalan çamurda bazı sanayilerde yakıt olarak kullanılmak üzere gönderilecek. Ayamama da Ataköy'deki atık tesislerinde çıkan çamur enerjisi, tesisin elektrik enerjisinin üçte birini karşılıyor. Aynı şekilde bu enerjiyi burada da elde edeceğiz." şeklinde konuştu.

AK Parti döneminde İstanbul'daki atık suların kontrolünü yüzde 99'a çıkardıklarını ifade eden Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Arıtma tesislerin büyük bölümü biyolojik arıtma tesisi ve diğerlerini de biyolojik arıtma tesisine çevirmeye çalışıyoruz. Bunların hepsini biyolojik arıtmaya çevirince sorun kalmayacak. İstanbul'un en güzel sahillerine sahip olan Selimpaşa'daki sahiller yıllarca evsel atıklarla kirletildi. Şu an biz çözüyoruz. Yerin altını kilometrelerce kazarak bu atıkları bu tesise getirerek arıtıyoruz. Gerçekten gelecekte İstanbul dünyanın en önemli merkezlerinden biri halinden gelecek. Buradaki kirlilikleri ve atıkları ortadan kaldırdığımızda daha iyi bir yaşamı İstanbullulara vereceğiz. Bunu ancak biz yaparız; çünkü biz bunu dert ettik bu bizim derdimiz olduğu için yaparız. Biz sözümüzün arkasında olan insanlarız. İnşallah bu tesis 2012 de bitecek ara ara gelip kontrol edeceğiz. Konuşmasının ardından Topbaş yüklenici firma tarafından tesis hakkında bilgi aldı."

AMBARLI İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ

Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Gürpınar, Kıraç, Yakuplu, Kavaklı bölgelerinin atık sularını ileri biyolojik olarak arıtıp, Marmara Denizi'ne ve Küçükçekmece Gölü'ne kontrolsüz atıksu girişini önlemek amacıyla inşa edilen tesis; birinci aşamada günde 400 bin metreküp ortalama debi ile atık su arıtacak. 438 kilometrekarelik Ambarlı Atıksu Havzası'na hizmet verecek olan tesis, 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularını arıtacak. Nihai aşamada ise 4 milyon nüfusun atık suyunu arıtabilecek kapasitede olacak. Bugün itibariyle hafriyat işlerinin yüzde 89, zemin ıslahının yüzde 55, betonarmenin yüzde 43 ve borulamanın yüzde 20 oranında gerçekleştirildiği atık su arıtma tesisi inşaatının yüzde 35'i tamamlanmış bulunuyor.

Dünyada kullanılan son teknolojiye göre planlanarak inşa edilen tesiste, arıtılan suların bir kısmı dezenfeksiyondan geçirilerek ihtiyaç doğrultusunda çevre sulama ve sanayide kullanılabilecek. Tesisten çıkacak katı malzeme susuzlaştırma ve kurutma işleminin ardından sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılır hale gelecek. Ayrıca kojenerasyon ünitesi kurularak tesisin enerji ihtiyacı karşılanacak. Beş yıllık işletme bedeli dahil toplam 122 milyon 500 bin Euro'ya mal olacak tesis sayesinde Küçükçekmece Gölü ve Ambarlı Sahilleri atık su kirliliğinden kurtulacak, bölge sağlıklı temiz bir çevreye kavuşacak. Yer tesliminin 7 Şubat 2008 tarihinde yapıldığı tesisin 2012 yılı başında tamamlanarak test çalışmalarına başlaması hedefleniyor.