Çalışma Bakanlığı: Özürlülerimize yeni iş kapıları açılacak

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın Torba Yasa'daki özürlü düzenlemelerine yönelik sert eleştirisinin yankıları sürüyor. Çalışma Bakanlığı'

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın Torba Yasa'daki özürlü düzenlemelerine yönelik sert eleştirisinin yankıları sürüyor. Çalışma Bakanlığı'ndan eleştirilere cevaben yapılan açıklamada, Torba Yasa'daki düzenlemenin özürlü çalıştırma yükümlülüğünü daraltmayacağı aksine engellilere yeni iş kapıları açacağı bildirildi.

Lokman Ayva'nın Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'i AK Parti'den ihracını istemesiyle başlayan süreçte, Bakan Dinçer, "Lokman bizim kardeşimizdir. Bunlar aramızdaki nazlanmadan kaynaklanıyor." demişti. Tartışmanın devam etmesi üzerine Bakanlıktan konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Türkiye'de özürlülerin çalışma hayatında yeterince yer alamadığı belirtilerek, yürürlükte olan İş Kanunu'na göre 50 ve daha üstünde işçi çalıştıran özel sektör iş yerlerinde yüzde 3 oranında özürlü çalıştırma zorunluluğu bulunduğu aktarıldı. Bu oranının uygulanmasında güçlükler yaşandığı ve firmaların yüzde 3 özürlü çalıştıramadığına işaret edilen açıklamada, "Bazı sektörlerde özürlü çalıştırmak yerine belirlenen cezayı ödemek tercih edilmektedir. Yapılan incelemelerde de bu tür iş yerlerinin işin niteliği veya teminde güçlük nedeniyle özürlü çalıştırma konusunda güçlük yaşandığı gerçeği görülmüştür." denildi.

Çalışma hayatı gerçeklerini dikkate alarak özürlü istihdamını arttırmayı hedeflendiğine yer verilen cevabi açıklamada, özürlü çalıştırmayan iş yerlerine ceza uygulamayı değil, özürlülerin çalıştırılmasının teşvik edileceğini ifade edildi.

Meclis gündemindeki Torba Yasa ile özürlülerin çalışma hayatı içinde daha çok yer almalarının sağlanacağına vurgu yapılan açıklamada, yeni düzenlemeyle birden çok ilde işyeri bulunması nedeniyle özürlü çalıştırma yükümlülüğü dışında kalan iş yerleri tek bir iş yeri olarak kabul edilerek daha çok özürlünün istihdam edilebilmesi imkanı getirildiğinin altı çizildi. Mevcut durumda birçok ilde 50 kişinin altında istihdamda bulunan iş yerlerinin tek il sınırları dikkate alınarak özürlü çalıştırma yükümlülüğü bulunmadığına işaret edildi.

KOMİSYON KURULACAK

Yeni düzenlemeyle özürlü çalıştırması gereken iş yerlerinin tespitine yeni standart getirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bakanlığımız, Başbakanlık Özürlüler İdaresi, Türkiye İş Kurumu'nun yanı sıra özürlülerimizi de temsil eden üst kuruluş temsilcilerinin de katılımıyla kurulan bir komisyon karar verecektir. Sonuç olarak bazı kişilerce ileri sürüldüğü gibi yeni düzenleme, özürlü çalıştırma yükümlülüğünü daraltmamakta aksine özürlülerimize yeni iş kapıları açmaktadır." ifadelerine yer verildi.