Mutteki'den Ahmedinejad'ın İstanbul'daki açıklamasına tepki

İran eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dün İstanbul'da yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Senegal'd

İran eski Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın dün İstanbul'da yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Senegal'deyken görevden alınmasını ve devir teslim törenine çağrılmamasını eleştiren Mutteki, cumhurbaşkanlığı yetkililerinin sözlerini tekrar reddetti. Mutteki, görevden alınmasından ve devir teslim töreninden hiçbir haberi olmadığını vurguladı.

Manuçehr Mutteki, Mehr ajansında yer alan açıklamasında görevden alınmasından haberi olduğu şeklindeki cumhurbaşkanlığı yetkililerinin sözlerini yalanladı. Bir bildiri yayınlayan Mutteki "Hakaret niteliği taşıyan, siyasi ve diplomatik normların dışında olan dışişleri bakanını görevden alma biçimin, bu İslam dışı davranışın ardından, beyefendilerden, toplumun çeşitli kesimlerinden gelen itirazlara ve sorularına yanıt vermenin ne anlama geldiğini tam olarak anlamadıklarını söylenmez. Mesele çok açıktır." ifadelerini kullandı.

Ardından Mutteki, Senegal seyahati öncesinde görevden alınacağından haberi olmadığını, Dışişleri Bakanı devir teslim töreninden haberdar olmadığını vurguladı. Bu seyahatte en az iki ülkeye seyahat edeceğinden Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın haberi de olduğunu vurgulayan Mutteki, seyahatin 12 Aralık'ta başlayıp 15 Aralık'ta sona ereceğini hatırlattı. Mutteki, görevden alındığından ise Senegal yetkilileriyle görüşmesi esnasında haberdar olduğunu aktardı.

Mutteki açıklamasını, "Nitekim, görevden alınmam ve devir teslim töreninden haberdar olmama dair devir teslim töreninde dile getirilen sözleri tekrar reddederek, yetkilileri doğru olmaya davet ediyorum. Bu gibi davranışlar İslam düzenine ve o değerli yetkilere yakışmadığı gibi İran milletinin kültürüne de örtüşmemektedir." diye bitirdi.