Ahmedinecad'a göre Türkiye ile sorun yok

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Füze Kalkanı Projesi'nin, İran ve Türkiye arasındaki ilişkilere hiçbir etkisi olmadığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Füze Kalkanı Projesi'nin, İran ve Türkiye arasındaki ilişkilere hiçbir etkisi olmadığını söyledi. Ahmedinecad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan ile kritik görüşme yaptınız. Önümüzdeki ay da İstanbul'da İran'ın nükleer programıyla ilgili toplantı var. Dünkü görüşmede bu toplantı gündeme geldi mi, İran'ın bu konuyla ilgili ara buluculuk beklentisi var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Ahmedinecad "adalet isteyen kişilerin, İran milletinin kanuni hakkını savunduğunu" karşılığını verdi.

Mahmud Ahmedinecad, "Bu mesele Türkiye'de de gerçekleşti. İran milleti, kanun ve adaletten başka bir şey istemeyecektir. Umarız İstanbul oturumu çok iyi bir oturum olur ve tarihe geçer" diye konuştu.

Bu konudaki işbirliğinin herkesin faydasına olacağını vurgulayan Ahmedinecad, "Biz istiyoruz ki bu karşı durum işbirliğine dönüşsün. İstanbul oturumu tarihi bir fırsattır. Biz bu büyük hadisenin gerçekleşmesi için hazırız. Mutlu oluruz ki bu mesele İstanbul'da ve kardeş ülke Türkiye'de olsun" dedi.

Türkiye, İran ve Azerbaycan ilişkileriyle ilgili bir soruya karşılık da Ahmedinecad, bu üç ülke arasında ortak medeniyet ve kültür, birçok ortak nokta bulunduğuna değindi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, ilişkilerin dostça, çok yönlü ve devamlı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, İran ve Azerbaycan arasındaki işbirliğinin gelişmesi her üç milletin, bölgenin ve dünyanın barışı ve güvenliğinin yararınadır" diye konuştu.

Füze Kalkanı

"Füze Kalkanı" konusunda ne düşündüğü sorulan Ahmedinecad, füze ve atomun kullanılmasının siyasi sahnede bittiğini ifade ederek, "Bugün insanların fikir ve kültürlerinin günüdür. Füzeyle fikri, kültürü önleyemezsiniz. Kapitalistlerin korktukları, insani düşüncelerin yayılmasıdır. Bunların fikir düzeyleri o kadar düşüktür ki kültür ve medeniyetin ufuklarını göremiyorlar. Bizim merakımız yoktur ve eminiz ki dünyada binlerce füze kurulsa milletlerin iradesini, hürriyetini ve adaletini engelleyemez. Bunun İran ve Türkiye arasındaki münasebetlere hiçbir etkisi yoktur" şeklinde konuştu.

Ahmedinecad, İran'a uygulanan ambargoyla ilgili bir soru üzerine de ambargodan yana olanların "siyasi olarak geri kalmış insanlar olduğunu" söyledi.

İran gibi büyük bir ülkenin ekonomisinin içsel bir ekonomi olduğunu belirten Ahmedinecad, "İlerlemek için Avrupa ve Amerikan ekonomisine hiçbir ihtiyacımız yoktur. Ambargo yaptıklarından bu yana ilerleme hızımız artmıştır. Ambargolarına hiç önem vermiyoruz, bize hiçbir etkisi yoktur. Onlar bizim ekonomimize zarar vermek isterken kendi ekonomileri zarar gördü. Bu da Allah'ın işidir" şeklinde konuştu.

İran'da yapılan son doğalgaz ve benzin zamlarının ambargoyla ilgisi olup olmadığı sorulan Ahmedinecad, ekonomik programın İran ekonomisi için bir gelişme olduğunu ve toplumun ihtiyaçlarına göre ayarlandığını dile getirerek, bu zamların ambargoyla hiçbir ilgisi olmadığını kaydetti.

Wikileaks belgeleri

Ahmedinecad, "Wikileaks belgelerinde, İran'la ilgili bölgedeki bazı Arap ülkelerinin liderlerinin eleştirel, hatta saldırıya varan sözleri var? Bununla ilgili düşünceniz nedir?" şeklindeki soruya, "Ben Tahran'da bunun cevabını daha önce verdim. Bunun önceden programlanmış bir yayın olduğuna inanıyoruz. Biz Arap ülkeleriyle dostuz, ortak kültürümüz var, müşterek inançlarımız var ve birbirimizle dostça hayat sürdürmeliyiz. Bu belgelerin yayınlanması devletler ve milletler arasında düşmanlığa neden olmamalı" yanıtını verdi.

Türkiye'nin son dönemdeki dış politikasıyla ilgili düşüncesi sorulan Ahmedinecad, Türkiye'nin bağımsız bir tutuma sahip olduğunu belirterek, "Türk devletinin ve milletinin şu hakkı var; tüm ülkelerle ilişkileri olsun, özellikle bölgedeki ülkelerle ve milletlerle. Bunun, doğuya yönelmek olarak adlandırılması iyi bir şey, kötü bir şey değil. Doğu halkı, Türkiye'nin bu yönelimini iyi karşılayacaktır. Bu, Türkiye'nin başka ülkelerle ilişki halinde olmayacağı anlamına gelmez. Doğu, batı, kuzey, güney, bütün ülkelerle ilişki içeresinde olabilir." diye konuştu.

Mahmud Ahmedinecad, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ sorununa ilişkin soru üzerine de "Biz bütün ülkelerdeki sorunların adalet ve diyalogla çözüleceğine inanıyoruz. Bizim Azerbaycan ile ilişkilerimiz derin, kardeşçe, tarihe dayanan ve güçlü ilişkilerdir. Biz Azerbaycan halkının hukukunu destekliyoruz. Biz Ermenistan ile de iyi ilişkilere sahibiz. Bu konuda yardım edebileceğimizi bildirdik" dedi.

Ahmedinecad, toplantının sonunda zafer işareti yaptı.