Engellerini üreterek aşıyorlar

Erzincan'da öğrenim güçlüğü çeken zihinsel engelli öğrencilere yönelik eğitim veren Sümer İş Okulu'nda öğrencilerin el emeği ile yaptığı ürünler, usta

Erzincan'da öğrenim güçlüğü çeken zihinsel engelli öğrencilere yönelik eğitim veren Sümer İş Okulu'nda öğrencilerin el emeği ile yaptığı ürünler, ustalara taş çıkartıyor. Okul bünyesinde oluşturulan ahşap, el sanatları, metal, mum ve galoş atölyelerinde birbirinden güzel süs eşyaları yapan öğrenciler, hem el becerisi kazanıyor, hem de zihinsel becerilerini geliştiriyor.

Sümer İş Okulu'nda bulunan 5 atölyede el işi sanatlarını öğrenen öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler, yaptıkları çalışmalar ile büyük işler ortaya çıkarıyor. Okula yeni açılan süs mumu atölyesinde, öğrenciler mumlara değişik motifler vererek, görünüm ve estetik açısından önemli işler başarıyor. Nezaretçi öğretmenlerin gözetiminde çalışmalarını yapan öğrenciler, mumlara şekil vererek kokulu süs mumu imalatı yapıyor.

Öğrenim güçlüğü çeken öğrencilere yönelik eğitim-öğretim faaliyetini sürdüren Sümer İş Okulu'nda, öğrenciler el ve zihin becerilerini kullanarak adeta ustalara taş çıkartırcasına ürünler ortaya çıkarıyor. 70 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, öğrenim güçlüğü çeken öğrenciler, galoş, el sanatları, süs mumu imalatı, ağaç işleri ve bilgisayar atölyelerinde el ve zihin becerilerini geliştiriyor. Okulda öğrenim gören 13 öğrenci ise değişik iş kollarında bazı işletmelerde stajlarını sürdürüyor.

Öğrencilerin çalışmaları hakkında bilgi veren el sanatları öğretmeni Nermin Okur, "Ahşapta yapılan ürünlerimizi biz burada boyuyoruz. Miranj kâğıtlarımız var, önce tutkal sürüp daha sonra bu kâğıtla kaplıyoruz. Daha sonra boya sürüp varak işlemini yaptıktan sonra son halini veriyoruz." dedi.

Öğrencilere mum eğitimi veren el sanatları öğretmeni Nazan Polat ise "Dekoratif mum çalışması yapıyoruz. Parafin mumumuzun ana maddesi. Bunu bir kaba koyarak eritiyoruz. Erittikten sonra içerisine sitrelik asit dediğimiz maddeden yüzde 10 civarında ekliyoruz. Amacımız mumum katılaşmasını sağlamak. Bunları yaptıktan sonra öğrencilerimiz istediği rengi, istediği kokuyu muma ekliyor bunlar tamamlandıktan sonra kalıbı hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.

Sümer İş Okulu'nda öğrencilerin el ve zihin becerilerini geliştirmek için eğitim-öğretim faaliyeti verdiklerini belirten Sümer İş Okulu Müdürü Yunus Kabil, "1990 yılında açılan Sümer İş Okulu şuan da 70 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmektedir. Okulumuzun öğrenciler ilköğretim mezunu hafif düzeyde öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerimiz okulumuzda eğitim öğretime devam etmekte. Okulumuzda sosyal, sportif, kültürel faaliyetlerin yanında çeşitli atölyelerimiz var." ifadelerini kullandı.

Spor faaliyetlerinde Türkiye ve yurt dışında çeşitli başarılar elde ettiklerine değinen Kabil, "Çocuklarımıza bowling, yüzme, masa tenisi, atletizm, basketbol değişik branşlarda spor yaptırdık. En son basketbolda Türkiye ikinciliğini kazandık. Bunda amaç çocuklarımızın rehabiliteleri açısından olumlu sonuçlar elde etmek. Bu sportif faaliyetlerin yanında okulumuzda çeşitli atölyeler açtık. Ahşap, el sanatları, metal, mum ve galoş atölyesi açtık okulumuzda. Burada yapılan çalışmalar çocuklarımıza çok olumlu yönde katkı sağlamakta. El ve zihinsel becerilerinin gelişmesinde baya bir başarı elde ettik." açıklamasında bulundu.