Tbmm'de 2011 Yılı Bütçe Görüşmeleri

TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi, Kamu İhale Kurumu ve Gelir İdaresi Bütçeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi, Kamu İhale Kurumu ve Gelir İdaresi Bütçeleri kabul edildi. Bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanı Şimşek, hemen hemen bütün vergi kategorilerinde vergi yükünün düştüğünü söyledi.
Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi, Kamu İhale Kurumu ve Gelir İdaresi Bütçeleri görüşmeleri sırasında milletvekillerini eleştirilerini yanıtladı. Vekillerin vergilerin yüksek olmasına ilişkin yaptığı eleştirilerle ilgili Şimşek, Türkiye'de genel olarak vergi yükünün yüksek olmadığını ifade etti. Türkiye'deki dolaylı vergi oranlarının da OECD ortalamasına yakın olduğunu belirten Şimşek, gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin milli gelire
oranın düşük olduğunu ancak bunun yeni bir husus olmadığını ifade etti. Son birkaç yıldır yapılan çalışmalar sayesinde 540 bin yeni kira vergisi mükellefi kazandıklarını belirten Şimşek, ''Birtakım çalışmalar var, hakikaten bir başarı da var'' diye konuştu.
Şimşek, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde vergi faslının aşıldığını belirtti. Bazı ürünlerde vergi yükünün yüksek olduğunu, bunu her zaman dile getirdiğini belirten Şimşek, ''Ama 2002 yılından bu yana bu vergilerde bir artış olmamıştır'' dedi.
Akaryakıttaki vergi yüküne de değinen Şimşek, "Akaryakıt ürünlerinde 2002 yılında da vergi yükü yüksekti, şimdi de yüksek ama bugün daha az. 2002 yılında 100 liralık benzin alsanız o gün 70 liradan fazlası Hazineye geliyordu, bugün yaklaşık 65 lirası geliyor. AK Parti hükümetleri döneminde tek tük bazı ürünler hariç hiçbir konuda vergi yükü ciddi oranda artmamıştır. Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü azalmıştır. Hemen hemen bütün vergi kategorilerinde vergi yükü düşmüştür, artmamıştır'' diye
konuştu.
Vergi denetimleri konusundaki çalıştıklarını belirten Şimşek, kamu harcamalarının vergi gelirleri ile finanse edilmemesi durumunda borçlanma zorunluluğunun olacağını söyledi. Şimşek, ''Biz borçlanmak istemiyoruz, kısa vadeli borç istemiyoruz. Mümkün olduğu kadar kendi yağımızda kavrulmak istiyoruz. Şimdi bu mümkün değil ama bunu mümkün hale getirecek süreçlerdeyiz. Türkiye hakikaten çok iyi bir konumda'' dedi.
İl Özel İdaresinde veya belediyelerde ihtiyaç fazlası çalışanların kamuya geçişine imkan sağlayan düzenlemenin ilgili alt komisyonda olduğunu belirten Şimşek, düzenlemeyi geri çekmeyi düşünmediklerini ifade etti.Şimşek, ''Belediyelerin ve il özel idarelerinin istihdam bürosu olmasını istemiyoruz. Biz onların hizmet büroları olmalarını istiyoruz. Kendilerine gelen kaynağı büyük bir kısmını vatandaşımıza hizmet, yatırım için harcasınlar. Maaş ödeyemeyen bir sürü belediyemiz olduğunu biliyorum. Bu
sıkıntıların çoğu bana yansıyor. Bu sıkıntıları köklü bir şekilde çözmek için arayış içerisine girdim. BELDES'i bütçemize yine koyduk. Neden? Çünkü belediyeler maaş ödemekten kanalizasyon, su gibi bir takım temel ihtiyaçları karşılayamıyordu. Bu temel ihtiyaçlar karşılansın diye BELDES'e para koyduk'' diye konuştu.
Konuşmanın ardından, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme İdaresi, Kamu İhale Kurumu ve Gelir bütçeleri kabul edildi. Daha sonra, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu asarısı'nın maddelerinin görüşülmesine geçildi.