Gereksiz gerginliklere yol açmamalıyız

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Gereksiz gerginliklere yol açmamalıyız
Mehmet Ali Şahin'in açıklamaları şöyle:

Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü hassasiyetle durmamız gereken bir konudur iki dil konusu ile ilgili düşüncelerinin biraz daha net şekilde ortaya konulmasının ricasında bulundum Demirtaş'da Türkiye'nin resmi dil olması dışında başka bir dili resmi dil olarak önerme düşüncemiz yoktur Türkçe'nin resmi dil olması bizimde kabulümüzdür ancak anadillerin konuşulması bizim diğer siyasi partilerden farklı bir düşüncemiz ve beklentimiz olabilir ancak bütün bunları gerçekleştirecek olan yer TBMM'dir yasa değişikliği olacaksa bura yapar anayasa değişecekse bura yapar dediler bende bunu demek istemiştim. Söylemek isteğim budur ama değişiklik düşüncelerimiz olabilir gerekirse değiştireceğimiz yer TBMM'dir dedim bu konuda bütün görüşlerin aynı olduğunu gözlemledik bu çerçevede ceyran etti.

ÖNEMLİ BİR ZİYARET OLDU


Düşüncelerimiz büyük oranda örtüşüyor. Bundan sonra daha sık görüşelim yanlış anlaşılmalar oluyor birbirimize meramımızı daha net şekilde koyarız dedik bende bu konuyu onayladım lüzumsuz gerginliklere yol açıcı söz ve davranışlara dikkat etmeliyiz temennisinde bulunduk vatanımızın milletimizin bütünlüğü konusunda dikkatli davranmak zorundayız çünkü başka Türkiye yok başka vatanımız yok. Bizim resmi işlemlerde ‘Türkçe'den başka talebimzi yoktur dedi’ Demirtaş.

GEREKSİZ GERGİNLİKLERE YOL AÇMAMALIYIZ

DTK'yı sordum partinizle bir bağlantısı var mıdır diye hayır sivil bir davranıştır bende katıldım parti'den arkadaşlarımda katıldı dediler bir takım önerilerde bulunduk o sadece bir fikir tartışmasıydı biz parti olarak onları bir yola getirip anayasa değişikliğine getirelim demedik dediler bende bunları not ettim parlamentomuza her konuda anayasa ve yasa değişikliği teklifleri verebilir nihayetinde bunun sonucunu verecek olan TBMM Genel Kurulu'dur. Buradan onay çıkmadan davranışlara girerek diğer konuların karşılıklı nezaketle görüşülmesi Türkiye'nin de tansiyonunu düşürecektir.

İç tüzüğümüzde konu ile ilgili disiplin maddelerine baktığımızda herhangi bir düzenleme yapılmamış bizim hepimizin anayasada ki iç tüzük ne gösteriyorsa o şekilde davranmamız gerekiyor Demirtaş ver arkadaşlarının bizim genel kurulda Türkçe dışında bir dille hitab etmek gibi bir ısrarımız yok arkadaşlarımızı da uyardım dedi ben kendisinin bu söylemine ve uyarısına güveniyorum